Πληρωμές: Θα έρθει τελικά η «Ανάσταση» για τους Αγρότες;

Με το κινητό στο χέρι βρίσκονται οι αγρότες όλης της χώρας περιμένοντας να λάβουν το πολυαναμενόμενο SMS από τις τράπεζες που θα τους ενημερώνει ότι πιστώθηκαν στο λογαριασμό τους τα χρήματα των ενισχύσεων.

Πολλοί από αυτούς με τους οποίους επικοινώνησε το Agrocapital ανέφεραν «αυτή την εβδομάδα θα “κλάψει” πολύς κόσμος από τα χρήματα που θα δει στους λογαριασμούς τους» λέγοντας ότι «άλλα περιμένουν και άλλα θα δουν».

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλεγε ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις πληρωμές» και ότι «όλοι θα λάβουν τα χρήματα που πρέπει να λάβουν» κ.α.. 

Χρήματα που ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ και προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι κρατικές δαπάνες.

Όμως, επειδή ο αγροτικός κόσμος «έχει δει και έχει πάθει» κρατάει «μικρό καλάθι» στα τόσα «θα» που ακούγονται από ολοένα επίσημα χείλη το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί, αυτή τη εβδομάδα οι παραγωγοί όλης της χώρας περιμένουν (;) να πληρωθούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αλλά και τα 425 εκατ. ευρώ των Οικολογικών Σχημάτων. 

Επιπλέον, πολλοί περιμένουν να δουν αν όντως θα ολοκληρωθεί (σ.σ. επιτέλους) η εκκαθάριση των 16.500 ΑΦΜ αγροτών που χωρίς έλεγχο κρατούνταν δεσμευμένα για πολλά χρόνια με συνέπεια να μην λαμβάνουν ενισχύσεις που δικαιούνταν.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του είχε σημειώσει πως πριν από το Πάσχα οι αγρότες θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται. 

Όμως, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, επειδή πολλές φορές κατά το παρελθόν είχαν γίνει ίδιες ανακοινώσεις και αυτοί που έμειναν με άδειες τσέπες ήταν (και πάλι) οι αγρότες, τώρα τους περιμένουν στη «γωνία».

«Εάν δεν μας βάλουν τα χρήματα τα οποία είναι δικά μας, από την Ευρώπη και όχι από τις τσέπες τους, τότε και εμείς δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Πάντως οι αντιδράσεις μας θα είναι έντονες και σίγουρα εντονότερες από αυτές του Φεβρουαρίου» είπαν στο Agrocapital. 

Υ.γ.: Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε ήδη το κλίμα, ότι πολλοί αγρότες δε θα πληρωθούν καθώς τα ΚΥΔ έδωσαν… ελλιπή στοιχεία. 

Υ.γ.2: Αλήθεια, θα μπορούσε κανείς να βγει με υπευθυνότητα και να «κόψει» κεφάλια σε περίπτωση που υπάρξουν πάλι λάθη και καθυστερήσεις στις πληρωμές; Ή πάλι θα πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα; 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις