Είναι η λαχανίδα και το λάχανο το ίδιο φυτό;

Τι κοινό έχουν το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα λαχανάκια κολλάρδου, το κουνουπίδι και το λάχανο; Η απάντηση είναι... το είδος τους! Όλα αυτά τα λαχανικά ανήκουν στο ίδιο είδος, το Brassica oleracea, το οποίο εξελίχθηκε σε διαφορετικά λαχανικά ως αποτέλεσμα χιλιάδων ετών τεχνητής επιλογής και αναπαραγωγής από αγρότες και φυτωριούχους.

Οι Brassicas προέρχονται από την Κεντρική Ασία και την περιοχή της Μεσογείου και είναι μέλη της οικογένειας Brassicaceae, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη μουστάρδα. Οι αρχαίοι πολιτισμοί πειραματίστηκαν με την αναπαραγωγή και την εξημέρωση των διαφορετικών βρώσιμων τμημάτων αυτού του ανθεκτικού φυτού. Εκμεταλλεύτηκαν το φαινόμενο της φαινοτυπικής πλαστικότητας, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι φυτά με την ίδια γενετική μπορούν να εξελιχθούν σε πολύ διαφορετικές μορφές.

Ως αποτέλεσμα, ποικίλες μορφές των λαχανικών Brassica αναπαράγονται ανεξάρτητα και σε παράλληλο να αναπτύξουν σε σύγχρονες μορφές λάχανο (συμπεριλαμβανομένων savoy και κόκκινο λάχανο), κουνουπίδι, μπρόκολο, κινέζικο μπρόκολο, λάχανο, collards, brussels sprouts, και kohlrabi.

Τροποποιημένα αναπαραγωγικά όργανα

Παραλλαγές στις ανθοταξίες (ταξιανθίες) οδήγησαν στην ανάπτυξη του μπρόκολου (B. oleracea var. italica) και του κουνουπιδιού (B. oleracea var. botrytis). Και τα δύο έχουν μεγάλες κεφαλές που αποτελούνται από λειτουργικούς ανθοφόρους οφθαλμούς. Το κουνουπίδι Romanesco ανήκει επίσης σε αυτή την ομάδα. Είναι ένας τύπος κουνουπιδιού (B. oleracea var. botrytis) με μοναδικά συμμετρικά γεωμετρικά (fractal) μοτίβα στην κεφαλή.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Brassica oleracea είναι επίσης μητρικό φυτό της ελαιοκράμβης ή κανόλα (B. napus) και της μουστάρδας της Αιθιοπίας (B. carinata).

Φυσική επιλογή έναντι τεχνητής επιλογής

Όλες αυτές οι μορφές της Brassica oleracea ήταν το αποτέλεσμα τεχνητής επιλογής από τους πρώτους αγρότες και φυτωριούχους.

Στη φυσική επιλογή, οι οργανισμοί αναπτύσσουν τυχαίες παραλλαγές ως απάντηση στο περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, αν υπάρχει έλλειψη νερού, μπορεί να αναπτυχθεί μια παραλλαγή που είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στην καλλιέργεια με λιγότερο νερό. Αυτό το καθιστά καταλληλότερο για να ευδοκιμήσει στο περιβάλλον, ενώ οι άλλες μη παραλλαγές μπορεί να πεθάνουν.

Τώρα, αυτή η ξηρασία- ανοχή παραλλαγή ξεκινάει αναπαραγωγή, και σε αρκετές γενιές, μια νέα ποικιλία του είδους έχει καθιερωθεί. Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, είναι πολύ αργή και μπορεί να διαρκέσει δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Τεχνητή επιλογή λειτουργεί σε μια πολύ παρόμοια τρόπο, εκτός ότι είναι διευκολύνεται από τον άνθρωπο και μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένας παρατηρητικός και καινοτόμος αγρότης ή φυτωριούχος. Καθώς περπατούν στο χωράφι τους, μπορεί να παρατηρήσουν μια σπάνια ή μοναδική παραλλαγή ενός φυτού. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι σαν ένα διαφορετικό κείμενο της αφήνει, υπερ-large μπουμπούκια, ή διαφορετικά- τα φρούτα.

Ο αγρότης ή κτηνοτρόφος μπορεί στη συνέχεια συγκομιδή των σπόρων αυτού φυτό και μεγαλώνουν τους έξω για να επιλέξουν πάλι για ότι μοναδικά γνωρίσματα. Θα επαναλαμβάνουν αυτό για μερικές γενιές μέχρι η τραπέζης είναι συνεπής και καλά χαρακτηριστική. Έτσι, γεννιέται μια νέα ποικιλία!

Η διαφορά μεταξύ της φυσικής και της τεχνητής επιλογής είναι ότι η νέα ποικιλία που προκύπτει από τη φυσική επιλογή είναι καταλληλότερη για επιβίωση στο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, η ποικιλία που προκύπτει από την τεχνητή επιλογή έχει τώρα ένα χαρακτηριστικό, όπως έναν μοναδικό καρπό, υψηλότερη απόδοση ή καλύτερη γεύση, το οποίο ο αγρότης θεωρεί οικονομικά βιώσιμο.

Η φυσική επιλογή διαρκεί επίσης πολύ περισσότερο χρόνο. Η τεχνητή επιλογή διαρκεί μόνο περίπου 10-20 χρόνια (περισσότερο για τα πολυετή δέντρα, λιγότερο για τα ετήσια φυτά), επειδή η επιθυμητή επιλογή γίνεται συστηματικά και επιθετικά.

Νεότερες ποικιλίες Brassica Oleracea

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι επιστήμονες εξακολουθούν να εντοπίζουν και να αναπτύσσουν νεότερες ποικιλίες Brassica oleracea. Δεδομένου ότι όλες οι παραπάνω ποικιλίες ανήκουν στο ίδιο είδος, μπορούν να διασταυρωθούν για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το μπροκολίνι, ένα υβρίδιο του μπρόκολου και του κινεζικού μπρόκολου (gai lan), στο οποίο καταναλώνονται οι τρυφεροί ανθοφόροι οφθαλμοί σε μακριούς λεπτούς μίσχους, αντί για το μεγάλο κεφάλι του άνθους.

Το Caulini είναι μια νεότερη ποικιλία κουνουπιδιού με τρυφερά κοτσάνια και καταναλώνεται ευρέως όταν τα μπουμπούκια των λουλουδιών είναι τρυφερά, όπως και το broccolini.

Συμπέρασμα

Το Brassica oleracea είναι ένα είδος που κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, το καθένα με τη δική του μοναδική μορφολογία, γεύση και μαγειρική χρήση. Το είδος αναπτύχθηκε και διαφοροποιήθηκε κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών μέσω της τεχνητής επιλογής από τους πρώτους αγρότες, αλλά το έργο τους για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών από την Brassica oleracea συνεχίζεται μέχρι σήμερα!
Πηγή: scienceabc.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις