Η αμπελουργική χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από δύο περιόδους με έντονα χαρακτηριστικά, εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους. Πιο αναλυτικά, ο χειμώνας ήταν δριμύς, με χιονοπτώσεις και παρατεταμένες θερμοκρασίες παγετού (oC) για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Αντίθετα, το καλοκαίρι και κυρίως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου μέχρι και τον Ιούλιο, παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις παρέμεναν καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Η άνοιξη για τις περισσότερες περιοχές ήταν σχετικά δροσερή, με λίγες βροχοπτώσεις να εμφανίζονται κατά περιοχές μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Τέλος, η περίοδος του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ήταν με κανονικές θερμοκρασίες και απουσία βροχοπτώσεων.
Ειδικότερα για τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, παρατηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες προς το τέλος Απριλίου, οι οποίες σε συνδυασμό με ορισμένες βροχοπτώσεις ή/και χαλαζοπτώσεις, επηρέασαν τον όγκο της παραγωγής.
Παρόλες τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, τα βλαστικά στάδια της αμπέλου εμφανίστηκαν κανονικά. Έτσι, ανάλογα φυσικά με την περιοχή και την καλλιεργούμενη ποικιλία, η έκπτυξη των οφθαλμών ολοκληρώθηκε μέχρι τις αρχές Απριλίου, ενώ η άνθιση πραγματοποιήθηκε στο τέλος Μαΐου. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, ο περκασμός εκδηλώθηκε πρώιμα στα μέσα Ιουλίου, ενώ ο τρύγος ξεκίνησε το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου για τις πρώιμες λευκές ποικιλίες και ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου με τις όψιμες ερυθρές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών σε κρίσιμα στάδια ανάπτυξης της αμπέλου, στην πλειοψηφία των αμπελώνων της Βόρειας Ελλάδας, δεν παρατηρήθηκαν μυκητολογικές προσβολές. Ως εκ τούτου, η υγιεινή των σταφυλιών ήταν εξαιρετική, παρέχοντας άριστη πρώτη ύλη στους οινοποιούς.
Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων οίνων, οι λευκές ποικιλίες, στην πλειοψηφία τους, χαρακτηρίζονται από πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και καλές οξύτητες, με πολύ καλή δομή και ισορροπία.
Αντίστοιχα, οι ερυθροί οίνοι διακρίνονται από εξαιρετική φαινολική ωρίμανση, συμπύκνωση, ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή, δημιουργώντας προσδοκίες για μεγάλη ικανότητα παλαίωσης. Μάλιστα αρκετοί είναι οι οινοποιοί που χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά ως μια από τις καλύτερες της δεκαετίας για την παραγωγή ερυθρών οίνων!
Πιο αναλυτικά:
• ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ο χειμώνας ήταν κρύος με βροχοπτώσεις αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη ηλιοφάνεια. Η περίοδος της άνοιξης χαρακτηρίστηκε από αρκετές βροχές, όμως ένας παγετός και μια χαλαζόπτωση επηρέασαν αρνητικά την ποσότητα της παραγωγής.
Το καλοκαίρι ο καύσωνας του Ιουνίου-Ιουλίου έπληξε ένα μικρό μέρος της παραγωγής, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν εγκαύματα και αφυδάτωση των σταφυλιών με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. Επιπλέον, η χρονιά κύλησε χωρίς προβλήματα ασθενειών.
Ο φετινός τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Η ωρίμανση των σταφυλιών για τη Ντεμπίνα έλαβε χώρα στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ για το Βλάχικο και το Μπεκάρι περίπου στις 18 Σεπτέμβρη. Η ποιότητα των σταφυλιών της Ντεμπίνας ήταν εξαιρετική και τα λευκά κρασιά της ποικιλίας έχουν έντονα αρώματα, αλκοολικό τίτλο 11,5 – 12,5 και οξύτητα 5,5 – 6 g/l Τ.Ο.
• ΜΕΤΣΟΒΟ
Το 2017 ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς από τα μέσα Δεκέμβρη έως και τα τέλη Απρίλη ενώ και οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο ήταν κατά πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο (χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξαν πάνω από δέκα ημέρες που παρατηρήθηκε ολικός παγετός, ενώ η μέση θερμοκρασία τον Γενάρη ήταν -2,2˚C και το Φλεβάρη 2,9˚C).
Ο Μάιος συνεχίστηκε με αρκετές βροχοπτώσεις και φυσιολογικές για την περιοχή θερμοκρασίες, ενώ από τις αρχές Ιουνίου και τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού το σκηνικό άλλαξε με υψηλές θερμοκρασίες και σχεδόν παντελή απουσία βροχοπτώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να παρατηρηθεί καθυστερημένη έναρξη του βλαστικού κύκλου λόγω του ισχυρού χειμώνα και επιτάχυνση της ωρίμανσης τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά τον κρίσιμο μήνα Σεπτέμβριο κάποιες βροχές έκαναν την εμφάνιση τους κατά το τρίτο δεκαήμερο ενώ οι θερμοκρασίες παρέμειναν υψηλές για την εποχή.
Η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα 300-400 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια πολύ καλή χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με πλούσιο φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες ενώ τα λευκά δείχνουν πως θα έχουν πολύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα
• ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ο φετινός χειμώνας ήταν βαρύς με παρατεταμένες παγωνιές, χιόνια και έλλειψη βροχής. Ο βλαστικός κύκλος ξεκίνησε κανονικά. Οι βροχές του Μαΐου έδωσαν καλά υδατικά αποθέματα, οδήγησαν όμως σε ποσοτική μείωση της παραγωγής έως και 30% σε σχέση με πέρσι. Οι συνθήκες ωρίμανσης ήταν ιδανικές: πολύ καλή ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, δροσιά τη νύχτα και έλλειψη υγρασίας.
Ο τρύγος των λευκών έγινε νωρίς προκειμένου να διατηρηθούν οι οξύτητες και τα αρώματα ζωντανά. Οι ερυθρές ποικιλίες ωρίμασαν φαινολικά πάρα πολύ καλά με υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος υπήρξε εξαιρετική υγιεινή στα σταφύλια, αναμένοντας για τη σοδειά του 2017 τα καλύτερα, ιδιαίτερα για τους ερυθρούς οίνους παλαίωσης!!!
• ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Το 2017 υπήρξαν αρκετά χιόνια και κρύο τον χειμώνα, ενώ και οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο. Οι βροχές συνεχίστηκαν μέχρι τέλη Ιουνίου ενώ το υπόλοιπο καλοκαίρι ήταν ξηρό και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο δεν έβρεξε καθόλου, ενώ υπήρξε μόνο μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας.
Ο τρύγος του Sauvignon Blanc έγινε πέντε μέρες πιο πρώιμα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα σταφύλια σε άριστη υγιεινή κατάσταση, παρουσίασαν υψηλές οξύτητες. Ο τρύγος του Cabernet Sauvignon και Merlot ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, ενώ ο τρύγος του Ασύρτικου και του Ξινόμαυρου έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα σταφύλια ήταν σε άριστη υγιεινή κατάσταση με υψηλούς Δυναμικούς Αλκοολικούς Τίτλους, πολύ καλές οξύτητες, ενώ οι φαινολικές ωριμάνσεις εξελίχθηκαν εξαιρετικά.
Το 2017 υπήρξε πτώση της παραγωγής της τάξης του 10% στα λευκά. H πτώση οφείλεται κυρίως στον παγετό που έκανε κατά τον μήνα Απρίλιο. Τα λευκά κρασιά που έχουν αποζυμώσει εμφανίζουν ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά με πολύ καλές οξύτητες, ενώ η πολύ καλή φαινολική ωρίμανση των ερυθρών προοιωνίζει μια καλή χρονιά.
• ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Αμπελουργικά η χρονιά του 2017 ξεκίνησε με παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες που συνοδεύτηκε από χιονοκάλυψη του αμπελώνα. Το γεγονός αυτό «ξεκούρασε» τα αμπέλια, δημιούργησε ικανοποιητικά αποθέματα νερού και ως αποτέλεσμα είχε την πρώιμη έναρξη του βλαστικού κύκλου κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα.
Ένα γεγονός που σημάδεψε την χρονιά ήταν οι συνεχόμενες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προς το τέλος Απριλίου και η χαλαζόπτωση τον Μάιο που επηρέασαν τον όγκο παραγωγής της φετινής σοδειάς καθώς σε ορισμένα αμπελοτεμάχια η μείωση ξεπέρασε το 50%.
Ακολούθησε σχετικά άνυδρο καλοκαίρι με λιγότερο από 90mm βροχής από τα οποία πάνω από το 60% έπεσε σε 3 συνεχόμενες μέρες, με αποτέλεσμα βέβαια την συγκεκριμένη ποσότητα να μην μπορεί να την εκμεταλλευτεί το φυτό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την διαγεγραμμένη πλέον χαμηλή παραγωγή και την ιδανική εξέλιξη των θερμοκρασιών το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον μήνα Αύγουστο έφεραν την ωρίμανση της παραγωγής σε πρωτόγνωρα πρώιμα επίπεδα. Ο τρύγος των λευκών για πρώτη φορά στο Αμύνταιο ολοκληρώθηκε κατά το 80% μέσα στον Αύγουστο με εξαίρεση το Ασύρτικο και τον Ροδίτη. Κύριο χαρακτηριστικό των γλευκών που οινοποιούνται στην φετινή χρονιά είναι τα ιδιαίτερα χαμηλά pH που κυμαίνονται από 3,00 – 3,20, ενώ χαρακτηρίζονται ως έντονα αρωματικά με πολύ καλή οξύτητα.
Το Ξινόμαυρο όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία της πορείας ωρίμασης ότι θα τρυγηθεί γύρω στην 3η εβδομάδα Σεπτεμβρίου. Το σημαντικότερο στοιχείο από όλα είναι ότι οι 3 νέοι κλώνοι της ποικιλίας παρουσιάζουν όχι μόνο σπουδαία φαινολική ωριμότητα αλλά και μοναδική εκχυλισιμότητα, γεγονός που επιβεβαιώνει και στην πράξη ότι νέοι κλώνοι του Ξινόμαυρου δικαίως επιλέχθηκαν για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και την προσαρμοστικότητα στην περιοχή από την οποία επιλέχθηκαν.
Οι συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίσσεται ο τρυγητός 2017 καταγράφονται ως ιδανικές μιας η εξαιρετική ηλιοφάνεια, η διακύμανση των θερμοκρασιών διευκόλυνε τα μέγιστα τους αμπελουργούς ώστε να μπορούν να επιλέξουν τον βέλτιστο χρόνο συλλογής για το κάθε αμπελοτεμάχιο ξεχωριστά. Πρόκειται μάλλον για μια εξαιρετική χρονιά για το Αμύνταιο!
• ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Ο χειμώνας ήταν βροχερός και ψυχρός, ενώ ο Μάρτιος ήταν ζεστός με αποτέλεσμα οι ποικιλίες να ξεκινήσουν σχετικά νωρίς το βλαστικό τους κύκλο, το τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη. Ο Απρίλιος, μήνας καθοριστικός για την ανάπτυξη του περονοσπόρου ήταν σχετικά ξηρός και δροσερός με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πίεση περονοσπόρου. Η ανθοφορία ήταν πρώιμη, στα μέσα Μάη και η καρπόδεση ολοκληρώθηκε σε όλες τις ποικιλίες πριν τις 25 Μάη. Το καλοκαίρι ήταν σχετικά ζεστό χωρίς όμως οι θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 38ο . Οι πρώτες ράγες με περκασμό εμφανίστηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά της τελευταίας 10ετίας, στα μέσα του Ιούλη. Το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου ωρίμανσης ήταν η μεγάλη διαφορά ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας που επηρέασε θετικά την ωρίμανση όλων των ποικιλιών.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολύ νωρίς σε όλες τις ποικιλίες άρχισε η ωρίμανση των γιγάρτων, ενώ ανατράπηκε η καθιερωμένη σειρά ωρίμανσης των ποικιλιών με το Cabernet sauvignon να ακολουθεί στην ωρίμανση το Merlot και να προηγείται του Syrah. Παρόλη την πρώιμη εμφάνιση του περκασμού στις διεθνείς ποικιλίες, αυτές τρυγήθηκαν στις κανονικές ημερομηνίες (με εξαίρεση το Cabernet sauvignon που τρυγήθηκε νωρίτερα κατά μία εβδομάδα), ενώ η ποικιλία που ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες ήταν το Ξινόμαυρο που ωρίμασε Πιο πρώιμα, στις 20 Σεπτέμβρη και τρυγήθηκε κυρίως πριν τις βροχές στο τέλος του μήνα. Η υγιεινή των σταφυλιών όλων των ποικιλιών ήταν εξαιρετική.
Σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα κρασιά των πρώιμων ερυθρών ποικιλιών που έχουν αποζυμώσει είναι υψηλόβαθμα, με μέτρια οξύτητα, βαθύχρωμα και με πολύ ώριμες τανίνες. Οι πρώτες δεξαμενές του Ξινόμαυρου μοιάζουν εξαιρετικές, όπως κάθε φορά που η ωρίμανση της ποικιλίας είναι πρώιμη, ενώ η χρονιά δείχνει ποιοτικά να πλησιάζει αυτήν του 2007.
• ΡΑΨΑΝΗ
Ο τρύγος ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις 5 επόμενες ημέρες (από 28 Σεπτεμβρίου) συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε ο τρυγητός στα αμπελοτόπια του υψηλότερου υψόμετρου (Γ υποζώνη: 500+ μέτρα υψόμετρο).
Συνολικά καταγράφηκε πρωίμηση κατά 5 ημέρες.
Τα σταφύλια είναι υγιή –μια από τις «καθαρότερες» χρονιές των τελευταίων ετών- με καλή ωριμότητα, υψηλό αλκοολικό βαθμό και φυσιολογική χρωματική ένταση.
• ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ
Η φετινή χρονιά παρουσίασε δύο φαινόμενα σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα. Πρώτον, είχαμε περίπου 17 ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 37⁰C (Ιούνιο-Ιούλιο). Δεύτερον, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτα, δεν ήταν πάνω από 8⁰C κατά την διάρκεια 30-35 ημερών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι διεθνείς ποικιλίες Chardonnay και Sauvignon blanc, έχουν πολύ μικρή οξύτητα και μείωση της παραγωγής κατά 10-15%. Τέτοια αρνητικά φαινόμενα δεν παρουσιάστηκαν στις ελληνικές ποικιλίες.
Κατά την περίοδο της ωρίμανσης επικράτησε πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια και χαμηλή σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα, η οποία αντιμετωπίστηκε με πότισμα. Αποτέλεσμα αυτών ήταν μια καθυστέρηση στην ωρίμανση λευκών και κόκκινων ποικιλιών κατά 10 ημέρες.
Σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, αναμένεται ένας πολύ ποιοτικός τρύγος για τις ερυθρές Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα.
• ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η φετινή χρονιά ήταν η πιο κρύα χρονιά των τελευταίων 30 χρόνων. Χαρακτηρίστηκε από έναν μακρύ και βαρύ χειμώνα, με θερμοκρασίες κάτω από 0°C για ενάμιση περίπου μήνα (μέσα Δεκεμβρίου με τέλη Ιανουαρίου). Άνοδος της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο (Μ.Ο. 8-10°C), ενώ σημειώθηκαν και λίγες βροχοπτώσεις. Ο Απρίλιος ήταν δροσερός (Μ.Ο. 13,5 °C) για τα δεδομένα της εποχής και χωρίς βροχοπτώσεις, ενώ η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει αισθητά πια τον μήνα Μάιο (Μ.Ο. 18,5°C ) και παρατηρήθηκαν 2 ευνοϊκές βροχοπτώσεις. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά το χειμώνα και την άνοιξη είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης του βλαστικού κύκλου. Η έκπτυξη των οφθαλμών παρατηρήθηκε στα τέλη Μαρτίου ενώ η άνθηση ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου.
Τον μήνα Ιούνιο επικράτησαν καλές για την εποχή θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις, ενώ προς τα τέλη Ιουνίου και με αρχές Ιουλίου παρατηρήθηκε καύσωνας. Ο Ιούλιος συνεχίστηκε με αρκετές βροχοπτώσεις, κυρίως στα μέσα του μήνα, γεγονός που βοήθησε στην ανάπτυξη των βλαστών, ενώ ο Αύγουστος ήταν ζεστός μέχρι τα μέσα και δροσερός προς το τέλος. Η βροχόπτωση που σημειώθηκε το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου οδήγησε σε καλύτερη ωρίμαση χωρίς υδατικό στρες στον αμπελώνα.
Ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc και ακολούθησε το Chardonnay, το Viognier και τέλος η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Ταυτόχρονα, στις 20 Αυγούστου ξεκίνησε και ο τρύγος των ερυθρών σταφυλιών, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, που τρυγήθηκαν οι ελληνικές ποικιλίες, Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο.
Η φετινή χρονιά έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα, με άριστες συνθήκες βλάστησης και ωρίμασης. Τα λευκά κρασιά έχουν αποζυμώσει και εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και καλές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά πολύ καλή φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή.
• ΟΣΣΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από έναν μακρύ και βαρύ χειμώνα, ενώ η άνοιξη ήταν σχετικά δροσερή με αρκετές βροχοπτώσεις, επιτρέποντας στα πρέμνα να αναπτύξουν ένα πλούσιο και υγιές φύλλωμα. Μολονότι η άνθιση και η καρπόδεση εξελίχθηκαν κανονικά, ο παρατεταμένος καύσωνας το θέρους (για περισσότερες από 22 ημέρες η διαφορά θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας ήταν μόλις 4 βαθμοί) σε συνδυασμό με την ανομβρία, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παραγωγής (50%).
Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες όμως, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών δείχνουν ότι τα ερυθρά κρασιά που θα προκύψουν, θα αποτελούν σταθμό στην ιστορία της περιοχής.
• ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ο τρύγος του 2017 ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου, καταγράφοντας οψίμιση της παραγωγής, σε σχέση με τον τρύγο του 2016, κατά μια εβδομάδα τουλάχιστον. Αυτό το γεγονός ήταν αναμενόμενο λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που παρατηρήθηκαν στο βορειοελλαδίτικο αμπελώνα κατά τη διάρκεια του έτους:
• Βαρύς χειμώνας που συνέβαλε στη μείωση των πρωτογενών μολυσμάτων από έντομα και ασθένειες
• Άνοιξη με καλές θερμοκρασίες και βραδινή δροσιά. Κατά τόπους παρατηρήθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και ενίοτε χαλάζι κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας
• Καλοκαίρι με τρία κύματα καύσωνα (Ιούλιος, Αύγουστος). Σποραδικές βροχές προσέφεραν στο αμπέλι την ευεργετική τους επίδραση μετριάζοντας τις επιπτώσεις του καύσωνα
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο τρύγος των πρώιμων ποικιλιών παρουσίασε οψίμιση από πέντε ως δέκα ημέρες επαναφέροντας τις στη φυσιολογική εποχή ωρίμασής τους. Από την άλλη πλευρά, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου οδήγησαν στην πρωίμηση των όψιμων ποικιλιών κατά μια περίπου εβδομάδα.
Η παραγωγή της φετινής χρονιάς ήταν μειωμένη κατά ΜΟ 20% στους αμπελώνες όπου δραστηριοποιούμαστε. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη μυκητολογικών προσβολών είχαν ως αποτέλεσμα τα πιο υγιή σταφύλια της τελευταίας 20ετίας.
Τα αποζυμωμένα λευκά κρασιά διακρίνονται για την αρωματική τους ένταση και την υψηλή οξύτητα. Βάσει των αποτελεσμάτων έως σήμερα, η χρονιά εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ιδιαίτερα αρωματικά και γεμάτα λευκά και ροζέ κρασιά με υψηλές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά κρασιά αναμένεται να διακρίνονται από υψηλό αλκοολικό βαθμό και έντονα φρουτώδη χαρακτήρα.
• ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ο Χειμώνας για την περιοχή της Αρναίας ήταν πιο έντονος από τις προηγούμενες χρονιές, με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η περίοδος της άνοιξης χαρακτηρίστηκε από κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ η εφαρμογή άρδευσης εξισορρόπησε την έλλειψη βροχοπτώσεων, εξασφαλίζοντας έτσι ιδανικές συνθήκες για την βλάστηση και ανάπτυξη των φυτών. Οι σποραδικές βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού, δεν επηρέασαν την φυτοϋγεία των αμπελώνων εξαιτίας των προσεγμένων καλλιεργητικών τεχνικών που εφαρμόστηκαν. Η απουσία βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, δεν άφησε κανένα περιθώριο για ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, αλλά ευνόησαν την πλήρη τεχνολογική και φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών.
Η έναρξη του τρύγου έγινε στις 18 Αυγούστου με την ποικιλία Chardonnay και ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου με την ποικιλία Ξινόμαυρο. Τρυγήθηκε σταφύλι πολύ καλής υγιεινής κατάστασης, με πολύ καλή ωρίμανση, με έμφαση στην φρεσκάδα και το αρωματικό δυναμικό. Οι αλκοολικοί τίτλοι των λευκών κυμάνθηκαν μεταξύ των 12 και 12,5 %, ενώ τα αρώματα έχουν χαρακτήρα ώριμων φρούτων. Τα λευκά κρασιά που έχουν αποζυμώσει, εμφανίζουν ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά με πολύ καλές οξύτητες. Η πολύ καλή φαινολική ωρίμανση των ερυθρών προοιωνίζουν μια από μοναδική χρονιά.
• ΠΛΑΓΙΕΣ ΜΕΛΙΤΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κλιματολογικά υπήρξε μία μέτρια χρονιά, με χιονοπτώσεις και αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα και την άνοιξη, που εφοδίασαν το έδαφος σε υδατικά αποθέματα και βοήθησαν την διατήρηση των αρωματικών και δροσερών χαρακτηριστικών της σταφυλικής παραγωγής.
Η χρονιά ξεκίνησε σχετικά γρήγορα, ρυθμός ο οποίος διατηρήθηκε έως τον τρυγητό με πλήρη ωρίμανση των φαινολικών συστατικών των ερυθρών ποικιλιών. Οι συχνές βροχές κατά την άνοιξη προκάλεσαν την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών, αλλά από την άλλη μεριά συνετέλεσαν στην πιο ομαλή ωρίμανση σταφυλιών στις παρατεταμένες ξηροθερμικές συνθήκες της περιοχής.
Το αποτέλεσμα ήταν τα σταφύλια να ωριμάσουν φυσιολογικά παραμένοντας γεμάτα ζωντάνια μέχρι την εποχή της συγκομιδής με έντονη έκφραση των ποικιλιακών αρωμάτων για τις λευκές ποικιλίες, και πολύ καλή φαινολική ωριμότητα και τυπικότητα για τις ερυθρές ποικιλίες.
Τα λευκά κρασιά δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αρωματικά διατηρώντας πολύ καλές οξύτητες. Η συμπύκνωση των αρωμάτων είναι εντονότερη από προηγούμενες χρονιές. Τα ερυθρά κρασιά και αυτά με την σειρά τους είναι συμπυκνωμένα, σκουρόχρωμα με καλή φαινολική σύσταση, φρουτώδη και με πολύ καλό δυναμικό παλαίωσης.
• ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Στη Χαλκιδική, ο τρύγος κυμάνθηκε σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο, με μικρή μείωση παραγωγής (10-15%). Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για το Άγιο Όρος, όπου λόγω βροχών κατά την περίοδο της ανθοφορίας παρατηρήθηκε μειωμένη καρπόδεση κατά 35%, γεγονός που οδήγησε στην παραγωγή σταφυλιών με κορυφαία ποιοτικά χαρακτηριστικά, τόσο στις λευκές όσο και τις ερυθρές ποικιλίες.
Τα αποζυμωμένα λευκά κρασιά διακρίνονται για την αρωματική τους ένταση και την υψηλή οξύτητα. Βάσει των αποτελεσμάτων, η χρονιά εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ιδιαίτερα αρωματικά και γεμάτα λευκά και ροζέ κρασιά με υψηλές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά κρασιά αναμένεται να διακρίνονται από υψηλό αλκοολικό βαθμό και έντονα φρουτώδη χαρακτήρα.
• ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η έναρξη της βλαστικής περιόδου των αμπελιών στους πρόποδες του Παγγαίου έγινε το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου. Στη συνέχεια η άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν πολύ δροσερά, με βροχές που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για την ανάπτυξη της αμπέλου, χωρίς την ανάπτυξη ασθενειών, λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών. Έτσι, η ανάπτυξη της αμπέλου γινόταν πιο αργά από τα προηγούμενα χρόνια. Όμως η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και η άνοδος της θερμοκρασίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, συνετέλεσαν ώστε η ωρίμανση των σταφυλιών να αρχίσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Οι παραπάνω συνθήκες οδήγησαν στην κανονική ωρίμανση των σταφυλιών με αποτέλεσμα ο τρυγητός να αρχίσει στις 14 Αυγούστου, με την ποικιλία Sauvignon Blanc, ενώ ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου με τη συγκομιδή των ποικιλιών Ασύρτικο και Semillon. Οι λευκοί οίνοι, έχουν ολοκληρώσει την αλκοολική ζύμωση και είναι ιδιαίτερα αρωματικοί, με πολύ καλή δομή και εξαιρετική ισορροπία.
Η συνέχιση του καλού καιρού και ιδιαίτερα κατά τον μήνα Σεπτέμβριο βοήθησε πάρα πολύ στην καλή ωρίμανση των ερυθρών ποικιλιών. Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε ουσιαστικά με τη συγκομιδή της ποικιλίας Merlot στις 25 Αυγούστου. Ακολούθησε η συγκομιδή των ποικιλιών Syrah, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικου, η οποία επίσης εξελίχθηκε ομαλά και ολοκληρώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι ερυθροί οίνοι που παράχθηκαν είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποσότητες των παραγομένων οίνων είναι σε κανονικά επίπεδα και η χρονιά μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εξαιρετική τόσο για τους λευκούς όσο και για τους ερυθρούς οίνους.
• ΔΡΑΜΑ
Η χρονιά ξεκίνησε με την έκπτυξη των οφθαλμών στις λευκές και ακολούθησαν οι ερυθρές περίπου στις αρχές Απριλίου όπου οι θερμοκρασίες κυμαινόταν από 7-10 C και οι βροχοπτώσεις στην ανθοφορία κόστισαν αλλά δεν επηρέασαν τον αμπελώνα του κτήματος.
Στη συνέχεια ως το τέλος της άνθισης (περίπου αρχές Ιουνίου) οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και με φυσιολογικό ύψος βροχών.
Με την αρχή της καρπόδεσης (περίπου μέσα Ιουνίου) φαινόταν ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση στην ωρίμανση περίπου 10 ημέρες σε σχέση με τη χρόνια του 2016, κάτι το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε. Η χρονιά εξελίχθηκε σε εξαιρετική, ενώ οι καιρικές συνθήκες επιτάχυναν την ωρίμανση έτσι ώστε ο τρύγος να κυμανθεί στις περσινές ημερομηνίες.
Η ωρίμανση των λευκών ποικιλιών ξεκίνησε από μέσα Ιουλίου και τελείωσε με τον τρύγο από 7 Αυγούστου και έπειτα ενώ η ωρίμανση των ερυθρών ποικιλιών ξεκίνησε από αρχές Αυγούστου και τελείωσε με τον τρύγο από 24/8 και έπειτα.
Η έλλειψη των βροχών και οι χαμηλές θερμοκρασίες (ειδικά τη νύχτα) λόγω του μικροκλίματος της περιοχής κατά την ωρίμανση των σταφυλιών, οδήγησε σε μείωση της παραγωγής κατά 15% σε όλες τις ποικιλίες. Η φαινολική ωρίμανση όμως είναι εξαιρετική και σίγουρα καλύτερη από πέρυσι. Η φετινή χρονιά μοιάζει να είναι μια από τις καλύτερες της δεκαετίας λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών στην περίοδο ωρίμανσης και τρύγου.
• ΜΑΡΩΝΕΙΑ
Φέτος ήταν μια «καθαρή» χρονιά. Καλή ποιότητα σταφυλιών, αλλά μειωμένη παραγωγή λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Τα λευκά και ροζέ κρασιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρωματικά και τα κόκκινα να διακρίνονται για τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα τους.