Αυστραλία: Μειωμένες κατά 34% οι χειμερινές παραγωγές

Μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια παραγωγής ρεκόρ, η συνολική αυστραλιανή παραγωγή χειμερινών καλλιεργειών προβλέπεται να μειωθεί κατά 34% σε 45,2 εκατομμύρια τόνους το 2023–24, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρόβλεψη του Αυστραλιανού Γραφείου Γεωργικών και Πόρων Οικονομικών και Επιστημών (Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Sciences). ABARES), σύμφωνα με το world-grain.

Η ABARES είπε ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη ενός καιρικού προτύπου Ελ Νίνιο οδηγεί τις μειωμένες προβολές.

«Ενώ το El Niño αναμένεται να αναπτύξει και να μειώσει τις προοπτικές παραγωγής, ο βαθμός στον οποίο επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και τις θερμοκρασίες στην Αυστραλία αποτελεί βασικό κίνδυνο για τις προοπτικές», δήλωσε η ABARES. «Η ανάλυση των προηγούμενων γεγονότων του Ελ Νίνιο δείχνει ότι οι κλιματικές επιπτώσεις μπορεί να είναι μεταβλητές. Εάν οι συνθήκες είναι ακόμη πιο ξηρές και θερμότερες από το αναμενόμενο, αυτό είναι πιθανό να δει τις προοπτικές των καλλιεργειών να επιδεινώνονται περαιτέρω σε περιοχές όπου οι χειμερινές καλλιέργειες έχουν λίγη υγρασία του εδάφους».

Η ABARES είπε ότι αντιπροσωπεύει μια μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω από τις προβλέψεις του Ιουνίου, αλλά παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας των 46,4 εκατομμυρίων τόνων. Οι αποδόσεις των χειμερινών καλλιεργειών προβλέπεται να είναι κάτω του μέσου όρου, λόγω των επίμονων ξηρών συνθηκών σε βασικές βόρειες περιοχές καλλιέργειας. Η πτώση των αναμενόμενων αποδόσεων στις βόρειες περιοχές καλλιέργειας είναι πιθανό να αντισταθμιστεί εν μέρει από καλύτερες δυνατότητες απόδοσης στις νότιες περιοχές καλλιέργειας.

Η ABARES βλέπει την παραγωγή σιταριού να μειώνεται κατά 36% σε 25,4 εκατομμύρια τόνους. Αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω είναι 4% κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας και πολύ κάτω από το περσινό ρεκόρ των 39 εκατομμυρίων τόνων.

Η πρόβλεψη για μικρότερη καλλιέργεια σιταριού στην Αυστραλία έρχεται σε μια στιγμή που τα παγκόσμια αποθέματα έχουν πέσει σε χαμηλό εννέα ετών, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών.

Η παραγωγή κριθαριού αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα πάνω από τις προβλέψεις του Ιουνίου, αλλά αναμένεται να μειωθεί κατά 26% σε ετήσια βάση σε 10,5 εκατομμύρια τόνους, 6% κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, αναφέρει η έκθεση.

Η παραγωγή canola αναθεωρήθηκε επίσης υψηλότερα, αλλά προβλέπεται να μειωθεί κατά 38% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας σε 5,2 εκατομμύρια τόνους, αλλά θα παραμείνει πολύ πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας λόγω της φυτευμένης έκτασης που εκτιμάται ότι είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία, σύμφωνα με την ABARES .

Ο οργανισμός ανέφερε ότι η έκταση που φυτεύτηκε σε χειμερινές καλλιέργειες το 2023-2024 προβλέπεται να μειωθεί από έτος σε έτος, αλλά θα παραμείνει ιστορικά υψηλή στα 23 εκατομμύρια εκτάρια, 4% πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας 2022-2023. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μείωση της έκτασης κατά 6% στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Δυτική Αυστραλία.

Η ABARES σημείωσε ότι οι συνθήκες ήταν ως επί το πλείστον ευνοϊκές στις νότιες περιοχές καλλιέργειας, όπου οι καλύτερες από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις στις αρχές του χειμώνα αύξησαν τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους και ωφέλησαν την εγκατάσταση και την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Αντίθετα, οι συνθήκες φύτευσης και εγκατάστασης ήταν σε μεγάλο βαθμό δυσμενώς ξηρές στο Κουίνσλαντ, στη βόρεια Νέα Νότια Ουαλία και στις βόρειες και ανατολικές περιοχές καλλιέργειας της Δυτικής Αυστραλίας. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες χειμερινές καλλιέργειες να αντιμετωπίζουν στρες υγρασίας, με τις αποδόσεις που προβλέπονται να είναι κάτω του μέσου όρου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις