Ξεκίνησε η πτήση του ευρύτομου στις Σέρρες: Άμεσοι ψεκασμοί στις αμυγδαλιές!

Από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται συστηματικά στο εγκατεστημένο δίκτυο κλωβών της υπηρεσία μας για την παρακολούθηση του ευρύτομου, διαπιστώθηκε ότι ξεκίνησε η πτήση του εντόμου στις πρώιμες περιοχές της Π.Ε. Σερρών (Άμπελοι ,Τριανταφυλλιά) λόγω αύξησης της θερμοκρασίας. Δεν διαπιστώθηκε η πτήση του στην Π.Ε. Καβάλας.

Επισημαίνεται ότι η έξοδος του εντόμου και η δραστηριότητά του διαρκεί περίπου 20 - 25 ημέρες. Τα αρσενικά ξεκινούν την πτήση τους 2-3 μέρες νωρίτερα από τα θηλυκά. Το ευρύτομο θεωρείται από του σπουδαιότερους εχθρούς της αμυγδαλιάς και η μη έγκαιρη αντιμετώπισή του επιφέρει σημαντική οικονομική ζημιά στην παραγωγή.

Σύμφωνα με τα παραπάνω συνιστάται να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί τις επόμενες ημέρες στις πρώιμες περιοχές της Π.Ε. Σερρών (Δήμος Βισαλτίας), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νομού θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 3-5 ημέρες αργότερα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Τονίζεται ότι οι ψεκασμοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τις θερμές ώρες της ημέρας με ηλιοφάνεια, οπότε και εμφανίζονται μεγαλύτεροι πληθυσμοί του εντόμου σε δραστηριότητα.

  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποικιλία «Τέξας» η οποία είναι πιο ευαίσθητη στην προσβολή του εντόμου και μπορεί να παρουσιάσει πρόωρη καρπόπτωση. Η εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ. και να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, τη συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή όπως αναγράφεται στις ετικέτες.

Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις