Καρπόκαψα δαμασκηνιάς

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ (Cydia funebrana Treitschke, Lepidoptera: Tortricidae)

Η 1 η πτήση του εντόμου εμφάνισε σημαντική αύξηση το χρονικό διάστημα 28-31 Μαρτίου και συνεχίζεται με αυξημένες συλλήψεις σε όλο το δίκτυο των φερομονικών παγίδων. Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ημαθίας και της Πέλλας, έγιναν οι υπολογισμοί των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.

Οι περισσότερες ωοτοκίες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 12-15 Απριλίου.

Οι περισσότερες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 17-20 Απριλίου. Συνιστάται επέμβαση μόνο όπου για διάφορους λόγους έχουμε μειωμένη καρπόδεση.

Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων: o 13-15 Απριλίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών o 18-20 Απριλίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

 Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΟ → Καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ) → Εχθρό (Cydia funebrana ή Laspeyresia funebrana, ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Στα πλαίσια της Βιολογικής Γεωργίας αλλά και της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας για την καταπολέμηση της Καρπόκαψας Δαμασδκηνιάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακροοργανισμούς,. Για την επιλογή του κατάλληλου Σκευάσματος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας: Εθνικός Κατάλογος Σκευασμάτων Φυτοπροστασίας που Περιέχουν Μακροοργανισμούς Κατά Καλλιέργεια και Εχθρό → Καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ | ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ | Prunus domestica) → Έντομο (Laspeyresia funebrana / Cydia funebrana | Καρποκάψα δαμασκηνιάς): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmMacroorgHome.zul

Εγκεκριμένα Σκευάσματα Φυτοπροστασίας που Περιέχουν Μακροοργανισμούς, για την Καρπόκαψα Δαμασκηνιάς:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.

Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις