Rabobank: Προβλέπει βραδεία αύξηση των παγκόσμιων τιμών του γάλακτος το 2024

Σύμφωνα με τον Lucas Foys, αναλυτή της Rabobank, μετά από μείωση της παραγωγής γάλακτος για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, το 2024 είναι πιθανή μια αργή ανάκαμψη των αποδόσεων γάλακτος στις βασικές παγκόσμιες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο αναλυτής πιστεύει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η παραγωγή γάλακτος στην Ευρώπη θα μειωθεί, ενώ στη Νέα Ζηλανδία θα παραμείνει σταθερή. 

Ο Foys πιστεύει ότι η παραγωγή γάλακτος στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μειωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024. 

Σύμφωνα με το USDA, τον Ιανουάριο, οι Αμερικανοί αγρότες άρμεξαν 8,66 εκατομμύρια τόνους γάλακτος, δηλαδή 1% λιγότερο από τον Ιανουάριο του 2023.

Εξηγεί τη μείωση της προσφοράς γάλακτος στον κόσμο με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τη χαμηλή κερδοφορία των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και με ζητήματα βιωσιμότητας και ρυθμιστικά ζητήματα που επηρεάζουν τον όγκο παραγωγής. 

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ παρατηρείται μείωση της απόδοσης γάλακτος για επτά μήνες και ο αριθμός των αγελάδων είναι σήμερα ο χαμηλότερος από το 2019. Οι αγρότες αναγκάζονται να σφάζουν αγελάδες λόγω της χαμηλής κερδοφορίας της παραγωγής γάλακτος. 

Ο αριθμός των δαμάλεων στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντικατάσταση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής είναι περιορισμένος και οι υψηλές τιμές του βοείου κρέατος οδηγούν περισσότερες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στα σφαγεία.

Ο Foys πιστεύει ότι είναι απίθανο οι τιμές του γάλακτος να αυξηθούν απότομα φέτος λόγω της περιορισμένης ζήτησης, καθώς σε αντίθεση με το 2022, η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ασθενέστερη. 

Το πιθανότερο είναι ότι το 2024 θα υπάρξει αργή, σταθερή αύξηση των τιμών καθώς η ζήτηση θα ανακάμπτει. Τα περιθώρια κέρδους των κτηνοτρόφων ενδέχεται να βελτιωθούν σε περίπτωση υψηλότερων τιμών νωπού γάλακτος αλλά φθηνότερων ζωοτροφών.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις