«Κόκκινα» δάνεια: Οι επενδυτές «ψήφισαν» Ελλάδα

Η αγορά «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι ελκυστική για τους επενδυτές, παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση των επιτοκίων. Αυτό αποδεικνύεται από τα τρία deals ύψους 2,3 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2023, με τα χαρτοφυλάκια Sunshine, Cell και Astir I να αποκτώνται από την Bain Capital, τη Hoist Finance και την CarVal, αντίστοιχα.

Οι τρεις επενδυτές είναι γνωστοί στην ελληνική αγορά και έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές αγορές τα τελευταία χρόνια. Η Bain Capital ήταν η πρώτη που άνοιξε τον «χορό» της αγοράς «κόκκινων» δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, αποκτώντας από την Τράπεζα Πειραιώς το project Amoeba. Η Hoist Finance είναι εταίρος της PQH και έχει αποκτήσει ήδη τρία χαρτοφυλάκια από την Alpha Bank. Η CarVal είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς στην αγορά των ΜΕΑ και έχει επενδύσει στην Ελλάδα σε χαρτοφυλάκια της Εθνικής Τράπεζας και της Attica Bank.

Οι επενδύσεις αυτές δείχνουν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν την Ελλάδα ως μια ελκυστική αγορά για την αγορά «κόκκινων» δανείων. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την ελκυστικότητα είναι:

Η χαμηλή τιμή των δανείων: Τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα έχουν συχνά χαμηλή τιμή, λόγω της υψηλής ανεργίας και της οικονομικής κρίσης που έχει περάσει η χώρα. Αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις.
Η ύπαρξη εξασφαλίσεων: Πολλά από τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα έχουν εξασφαλίσεις, όπως ακίνητα ή εξοπλισμό. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο για τους επενδυτές, καθώς μπορούν να διεκδικήσουν τις εξασφαλίσεις αυτές σε περίπτωση χρεοκοπίας του δανειολήπτη.
Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας: Η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να επιτύχουν επιτυχίες στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Ωστόσο, η αγορά «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα παραμένει μια δύσκολη αγορά, με υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή πρέπει να έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα δάνεια αυτά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις