ΠΕΝΑ:για τις εκλογές στην ΠΑΣΕΓΕΣ

Θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των αγροτικών συνδικαλιστικών φορέων θέτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρος Βασιλόπουλος. 
Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στην ΠΑΣΕΓΕΣ ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ενίσχυσης των συλλογικών δομών των αγροτών, για την επί της ουσίας υποστήριξη του δυναμικού αυτού κομματιού της χώρας μας, μακριά από την αμφισβητούμενη διαχείριση των χορηγούμενων κρατικών κονδυλιών.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, το συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα μας, θα πρέπει να δημιουργήσει μία νέα υγιή αφετηρία, ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγροτών στο θεσμό του συνεργατισμού, με ενεργή δράση των αντιπροσώπων και ουσιαστική παρέμβασή τους σε θέματα που αφορούν τους αγρότες ανά την Ελλάδα, με μοναδικό γνώμονα την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων τους. 
"Η ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως και οι υπόλοιπες τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις (ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ) πρέπει να λειτουργούν με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο για τη σωστή διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν τους αγρότες και να παίζουν κεντρικό, πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής για τον αγροτικό τομέα", τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος και πρόσθεσε: "Η ΠΑΣΕΓΕΣ θα πρέπει να έχει παραγωγικό ρόλο προς όφελος των αγροτών, καθώς μέχρι σήμερα δεν θεωρώ ότι έχουν αξιοποιηθεί όλες οι δυνατότητες που έχει ως φορέας για την ωφέλιμη παροχή υπηρεσιών, καθ’ όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και την ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών στον αγροτικό τομέα". 
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και η οικονομική διαχείριση των κονδυλίων που χορηγούνται από το κράτος."Δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος διαχείρισης λόγω του ελλιπούς σχετικού θεσμικού πλαισίου, ενώ τα πρόσφατα πορίσματα των ελέγχων για τις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις κατέστησαν σαφές ότι χρειάζεται μια σοβαρή αλλαγή στη διαδικασία ελέγχου τους. Τα ευρήματα των πορισμάτων μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για επαναπροσδιορισμό του καταμερισμού των κρατικών επιχορηγήσεων, θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασίες ελέγχου για την αποτελεσματική απορρόφηση και αξιοποίηση των πολύτιμων αυτών πόρων, με πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να γίνεται οικονομικός έλεγχος κάθε τρεις μήνες από ανεξάρτητο φορέα". 
Παράλληλα ο κ. Βασιλόπουλος υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των δράσεων των συνδικαλιστικών φορέων. Η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε με νόμο να χρηματοδοτείται και η δραστηριότητα ενεργών συνδικαλιστικών φορέων για τη συμμετοχή τους σε δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης, μεταφοράς τεχνογνωσίας, τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά και σε συνεργασίες εντός κι εκτός των συνόρων και τον σχεδιασμό πρακτικών και πολιτικών.
«Σήμερα οι περιορισμένες δυνατότητες των ατομικών συνδρομών και η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν -συχνά- απαγορευτικές συνθήκες για την συνεπή παρακολούθηση των εξελίξεων, προϋπόθεση κρίσιμη για την βιωσιμότητα των αγροτών. Στην ουσία, η δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης των δράσεων των συνδικαλιστικών φορέων θα δώσει νέα ώθηση στην ίδια την αγροτική δραστηριότητα των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων με τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται συνολικά για την αγροτική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις