Κοινό μέτωπο με τους κτηνοτρόφους συστήνει η περιφέρεια για τους βοσκοτόπους

Τον οδικό χάρτη για την άμεση διευθέτηση του θέματος των βοσκοτόπων το οποίο έχει θέσει εν αμφιβόλω τις κοινοτικές ενισχύσεις χιλιάδων Ελλήνων κτηνοτρόφων, συνέστησαν από κοινού το βράδυ της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και πολυπληθής αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων στο πλαίσιο έκτακτης σύσκεψης που συγκλήθηκε στην περιφέρεια.

Η συνάντηση έλαβε χώρα μόλις μερικές ώρες πριν τη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την Παρασκευή για το θέμα, καθώς βάσει της κείμενης νομοθεσίας οι περιφέρειες είναι εκείνες που καλούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διευθετήσουν ένα χρονίζον πρόβλημα που προέκυψε και μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός «να κάνουν σε ελάχιστο χρόνο αυτά που δεν έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια».

Οι δύο πλευρές μετά από πολύωρες συζητήσεις κατέληξαν σε μία δέσμη προτάσεων που θα φέρει στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΝΠΕ ο Κώστας Αγοραστός, με την πεποίθηση πως άπαντες και προπαντός το υπουργείο οφείλουν να κινηθούν με αποφασιστικότητα.

Συγκεκριμένα ο κ. Αγοραστός τόνισε μετά τη σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους τα εξής: «Κάναμε μία ενδελεχή συζήτηση για την κτηνοτροφία που κινδυνεύει από μεγάλες αστοχίες του παρελθόντος, οι οποίες όμως πρέπει να θεραπευτούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Φθάσαμε δυστυχώς σε μία κρίσιμη κατάσταση στην οποία οφείλουν να συστρατευθούν όλοι. Η κυβέρνηση, το υπουργείο, οι κτηνοτρόφοι και οι περιφέρειες που στο τέλος θα επωμιστούν το βάρος. 

Εμείς πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των κτηνοτρόφων μας. Εκείνων που κάνουν χρήση των βοσκοτόπων, που παράγουν και που έντιμα με μεγάλη δύναμη ψυχής αυτή τη στιγμή έχουν τα κοπάδια τους είτε στον κάμπο, είτε στα βουνά.

Ξέρουμε ότι δεν ήταν δική μας ευθύνη, αλλά εμείς έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον δίπλα στους ανθρώπους που παράγουν. Γι’ αυτό και μετά τη σύσκεψη διαπιστώνουμε πως η βοήθεια προς τους κτηνοτρόφους είναι μονόδρομος κάτω από προϋποθέσεις όπως η χρηματοδότηση, το χρονοδιάγραμμα, η έκδοση της ΚυΑ κ.α.
Δημιουργήσαμε από κοινού ένα χρονοδιάγραμμα, έναν οδικό χάρτη, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι φορείς τις διαδικασίες και προπαντός το υπουργείο πότε πρέπει να κινηθεί και να λάβει αποφάσεις. Μόνον έτσι θα χρησιμοποιήσουμε θετικά και δημιουργικά το χρόνο μας.

Πρέπει να κάνουμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εκείνα που δεν έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια. Η σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων για τους βοσκοτόπους πρέπει να γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπουν τα θεμέλια για τα οριστικά σχέδια που θα αποβάλλουν το καθεστώς ανασφάλειας στην κτηνοτροφία. Γι’ αυτό το λόγο θα συναντηθούμε εκ νέου με τον υπουργό, ζητώντας ταυτόχρονα και την απαιτούμενη χρηματοδότηση".

Επιπρόσθετα, ο περιφερειάρχης συζήτησε με τους κτηνοτρόφους και το σοβαρό θέμα του καταρροϊκού πυρετού, κάνοντας λόγο για ανάγκη «άμεσων μέτρων πρόληψης, εμβολίων και ταχύτατης καταβολής της αποζημίωσης για το περασμένο καλοκαίρι».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας τόνισε τα εξής: «η κατάσταση με τα βοσκοτόπια είναι πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό ήρθαμε σε έκτακτη σύσκεψη με τον περιφερειάρχη. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε και να γίνει πράξη είναι να πάνε τα βοσκοτόπια σ’ αυτούς που τα κάνουν χρήση. Ο περιφερειάρχης ήταν θετικός στα αιτήματά μας, θα τα μεταφέρει ένα – ένα στον υπουργό και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μία καλή εξέλιξη».

Από την πλευρά του το μέλος της Κτηνοτροφικής Ομοσπονδίας κ. Μιχάλης Τζιότζιος πρόσθεσε: «ήταν μία εποικοδομητική συζήτηση πάνω στο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων. Ο όρος που πρέπει να μπει κατά την άποψή μας είναι να δικαιούνται βοσκότοπο μόνον αυτοί που κάνουν χρήση στον βοσκότοπο».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις