Προβληματισμένοι δήλωναν χθες κατ’ επάγγελμα αγρότες, ερασιτέχνες αλλά και αγρότες ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι διατηρούν περιουσίες ή ζώα σε περιοχές μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και αναζητούν τρόπο να τις διαχειριστούν.
Οπως έγινε γνωστό χθες, υπάρχει η δυνατότητα να επιδεικνύουν έγγραφα που αποδεικνύει ότι στην περιοχή που κατευθύνονται έχουν περιουσία όπως για παράδειγμα το Ε9. Αυτό προβλέπουν οι οδηγίες που έχουν λάβει οι αστυνομικές αρχές για την εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Μένει βέβαια να ρυθμιστεί το ζήτημα των ανθρώπων που φροντίζουν ζώα σε κοντινά χωριά από την πόλη των Χανίων, κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί εγγράφως. Αλλωστε για πολλούς η “καραντίνα” στο χωράφι τους, όπου δεν συναντούν κανέναν, αποτελούσε ιδανική λύση ώστε να σταματήσουν να επισκέπτονται δημόσιους χώρους.
Σε αυτή τη βάση θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και στις αγροτικές περιοχές, με την επισήμανση ότι ο αγρότης- παραγωγός δεν θα μπορεί να κινείται συνέχεια και προς όλες τις κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ
Επιστολής προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τη στήριξη της φυτικής και θερμοκηπιακής καλλιέργειας της Κρήτης λόγω των επιπτώσεων που έχει αποφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου .
Όπως εξηγεί ο Σύλλογος, «στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση που έχει επέλθει το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών αλλά και ολόκληρη η χώρα, έρχονται τώρα να προστεθούν επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης , τα οποία, είναι απαραίτητα μεν, αλλά επιβαρύνουν κι άλλο την κατάσταση για τον πρωτογενή τομέα».
Σημειώνουν ότι «οι αγρότες συνεχίζουν τις εργασίες τους στα χωράφια για να υπάρχουν προϊόντα στα ράφια, όμως η μειωμένη ζήτηση(κλείσιμο λαϊκών αγορών , περιορισμός κυκλοφορίας κλπ) έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των προϊόντων , κάτω από την τιμή κόστους και κινδυνεύοντας ακόμη να καταλήξουν στη χωματερή».
Υπενθυμίζοντας τα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου τους, οι αγρότες ζητούν «να ενταχθούμε κι εμείς στις ομάδες που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού».
ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Κανονικά λειτούργησε τελικά χθες η λαϊκή αγορά στην οδό Κριτοβουλίδου καθώς η απαγόρευση που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής αφορούσε μετακίνηση παραγωγών από περιφέρεια σε περιφέρεια και όχι μέσα στο Νομό.
«Λειτουργούμε με όλα τα μέτρα ασφαλείας με μεγάλες αποστάσεις ο ένας από τον άλλο αλλά δυστυχώς η κίνηση από το πρωί της Δευτέρας είναι πολύ μικρή. Οι παραγωγοί των Χανίων μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στη λαϊκή με βάση το χωρισμό που έχουμε κάνει, αυτοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν είναι οι παραγωγοί τομάτας από Φαλάσαρνα και Κουντούρα που πήγαιναν στις λαϊκές των Αθηνών» είπε στα “Χ.ν” ο πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής κ. Κώστας Καψωμενάκης.
Αγωνιούν λογιστές και ασφαλιστές
Αναβρασμός επικρατεί στον κλάδο των λογιστών οι οποίοι περιμένουν να δουν αν σήμερα θα συμπεριληφθεί ο ΚΑΔ τους στα επαγγέλματα που πλήττονται, ώστε να πάρουν οι υπάλληλοι των γραφείων τους το επίδομα των 800 ευρώ. Αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενοι να αντιδράσουν με κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους αυτό.
Την ίδια ώρα, επιστολή προς τους βουλευτές Χανίων απευθύνει ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων, σημειώνοντας πως «η ένταξη ορισμένων μόνο κλάδων αυτοαπασχολούμενων στα ευεργετικά μέτρα από την εξάπλωση του κορωνοϊού, προσομοιάζει με τις αποφάσεις που παίρνουν οι θεράποντες γιατροί στην Ιταλία, οι οποίοι, ελλείψει μονάδων εντατικής θεραπείας και ιατρικού εξοπλισμού για όλους τους πάσχοντες, αναγκάζονται να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».
Έτσι ακριβώς δηλώνουν αισθάνονται οι συνάδελφοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. «Ελλείψει επαρκούς αιτιολόγησης του απολεσθέντος εισοδήματός μας και τη συνεπακόλουθη μη ένταξη του ΚΑΔ 66.2210.01 – Υπηρεσίες Ασφαλιστικού Πράκτορα και Ασφαλιστικού Συμβούλου στα επαγγέλματα που πλήττονται από την κρίση, οδηγούμαστε σε επαγγελματικό θάνατο», τονίζουν.
Πρόσθετα μέτρα ζητά
ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ
Μέτρα «οριζόντιου χαρακτήρα»για την οικονομία ζητά με νέα επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης (φωτ.) .
«Δεκάδες χιλιάδες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκπέμπουν σήμα κινδύνου και δεν έχουμε τον ελάχιστο χρόνο για χάσιμο. Γνωρίζετε καλά ότι για κάθε 1 € που διατίθεται στην αγορά σε μέτρα πρόληψης, θα εξοικονομηθούν πολλαπλάσια που θα ήταν απαραίτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας και όπως σας τόνισα και στην προηγούμενη επιστολή μου, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η κοινωνία δεν θα μπορέσει να αντέξει αυτό το βάρος», αναφέρει – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ.