Γάλα: Η αβέβαιη εξέλιξη της παράγωγης γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ε.Ε. θα επηρεάσει τις τιμές

Ενεργοποιήθηκε η παραγωγή γάλακτος στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και η τιμή γάλακτος αυξήθηκε μετά 40/50% από έτος σε έτος έως και πάνω από 600 ευρώ/1.000 λίτρο.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης της κατά 3% στη Γερμανία, 4,7% στο Βέλγιο και στην Ολλανδία αντίστοιχα. Ωστόσο στη Γαλλία οι παραδώσεις γάλακτος μειώθηκαν κατά 1,4% και στην Ισπανία κατά 2%.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοπαραγωγής (Idele) τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να υπάρξει μείωση των τιμών στη Ε.Ε. Η μείωση αυτή θα συνδεόταν με τη μείωση των τιμών στο βούτυρο και στο γάλα σε σκόνη, καθώς και με την πτώση των τιμών στη Γερμανία, οι οποίες τον Ιανουάριο έπεσαν στα 58,65 ευρώ/100 κιλά από 61,72 ευρώ/100 κιλά που ήταν το Δεκέμβριο.

Οι ίδιοι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει πτώση στις παραδόσεις γάλακτος στις βόρειες χώρες της Ε.Ε. λόγω της πτώση των τιμών που ανακοίνωσαν ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες. Αυτές οι μειώσεις θα μπορούσα να έχουν αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να θεωρήσουν ότι δεν συμφέρει η παραγωγή γάλακτος και να στρέψουν την προσοχή τους στη παραγωγή κρέατος, μειώνοντας έτσι το ζωικό τους κεφάλαιο. Κάτι που θα είχε ως συνέπεια την έλλειψη γάλακτος και την ώθηση των τιμών και πάλι προς τα πάνω.

Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει την κατάσταση της αγοράς είναι η εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία φαίνεται να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία. Από πλευράς παραγωγής, οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στα τέλη του 2022 μεταξύ των βασικών εξαγωγέων φαίνεται να συνεχίζονται, καθώς παραμένει ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και οι τιμές μειώθηκαν τον Ιανουάριο, ανάκαμψη παρατηρήθηκε στη Νέα Ζηλανδία ενώ συνεχίζεται η «ελεύθερη πτώση» στην Αυστραλία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις