BBC: Οι αγρότες προειδοποιούν ότι οι τιμές των τροφίμων είναι απίθανο να πέσουν
BBC: Οι αγρότες προειδοποιούν ότι οι τιμές των τροφίμων είναι απίθανο να πέσουν

Σύμφωνα με το BBC οι αγρότες στο Wiltshire προειδοποιούν ότι οι τιμές των τροφίμων δεν θα πέσουν σύντομα λόγω του κόστους που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τους.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί εν μέρει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεγάλο μέρος των τροφίμων που υπάρχουν τώρα στα ράφια καλλιεργούνταν όταν οι τιμές των καλλιεργειών και των λιπασμάτων ήταν στο αποκορύφωμά τους πριν από ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει υψηλότερο κόστος για τους αγρότες και τους αγοραστές.

Η κυβέρνηση είπε ότι εργάζεται για να παρέχει στους αγρότες περισσότερη σταθερότητα και να ενισχύσει τις εξαγωγές τους.

«Αν η τιμή πέσει τώρα, δεν θα καλύψει το κόστος του λιπάσματος που εισάγεται», είπε ο Rob Vines, ένας αγρότης αροτραίων από το Crofton Farm, κοντά στο Marlborough.

Η Ρωσία ήταν κορυφαίος εξαγωγέας λιπασμάτων πριν από την έναρξη των κυρώσεων.

Κάποιοι περίμεναν ότι το κόστος των τροφίμων θα μειωνόταν καθώς η τιμή των λιπασμάτων μειώθηκε νωρίτερα φέτος, αλλά ο κ. Βάινς είπε ότι «οι άνθρωποι χάνουν την ουσία».

«Το ακριβό λίπασμα που αγοράσαμε πέρυσι καλλιεργεί αυτή την καλλιέργεια.

«Αυτή η καλλιέργεια φυτεύτηκε πέρυσι, δεν έχει ακόμη τρυγηθεί.

«Αυτά τα χρήματα δεν έχουν περάσει ακόμα στο σύστημα για το λίπασμα», είπε.

Πριν από ένα χρόνο, αγρότες είπαν στο BBC ότι το κόστος των λιπασμάτων, του ντίζελ, των λογαριασμών ενέργειας και των ζωοτροφών είχε περάσει "από την οροφή".

"Το κόστος δεν έχει μειωθεί, αλλά η τιμή που πληρώνουμε για το γάλα μας έχει μειωθεί", δήλωσε η Ceri Cryer της Brinkworth Dairy κοντά στο Malmesbury.

«Τώρα παράγουμε γάλα με κόστος υψηλότερο από την τιμή που πληρώνουμε για το γάλα», πρόσθεσε.

Η κ. Cryer εξήγησε ότι οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν κόστος για να εξασφαλίσουν υψηλή ευημερία για τα ζώα και να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Είπε ότι εάν οι αγρότες πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν γάλα για λιγότερο από ό,τι πληρώνονται για αυτό, «δεν θα συνεχίσουν να το κάνουν».

«Πιστεύω ότι μάλλον πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες», πρόσθεσε.

Η Sally Robinson της φάρμας Boyds, στο Gastard, εκμεταλλεύεται αροτραίες καλλιέργειες όπως σιτάρι, κριθάρι, φασόλια και πατάτες, και έχει γενεαλογικούς ταύρους και αγελάδες Hereford για αναπαραγωγή.

«Πρέπει να είναι μια ρεαλιστική τιμή για τις εισροές και την εργασία. Η απόκτηση αγροτικής εργασίας είναι δύσκολη και εμείς ως αγρότες πρέπει να αλλάξουμε αυτό που κάνουμε για να επιβιώσουμε.

«Αν δεν το παράγουμε εδώ, πρέπει να το αγοράσει από το εξωτερικό», προσθέτοντας ότι αυτό θα σήμαινε πτώση των προτύπων που περιμένουν οι άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις