FAO: Για τη μετατροπή των συστημάτων αγροδιατροφής σε λύσεις για περιβαλλοντικές προκλήσεις

Με βάση την αυξανόμενη δυναμική για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων αντιμετωπίζοντας τους τρόπους με τους οποίους παράγονται τα τρόφιμα και οι φυτικές ίνες μας, η Παγκόσμια Διευκόλυνση για το Περιβάλλον έχει εγκρίνει 26 έργα υπό την ηγεσία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

«Για να πετύχουμε την ατζέντα του 2030 χρειαζόμαστε έναν υγιή πλανήτη και υγιείς ανθρώπους. Αυτά τα έργα θα βοηθήσουν τις χώρες να διατηρήσουν και να χρησιμοποιήσουν τους φυσικούς πόρους με βιώσιμο τρόπο, παρέχοντας παράλληλα θρεπτικές δίαιτες και πράσινες και ανθεκτικές στο κλίμα βιοπορισμό και θα συμβάλουν στην εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ και της συμφωνίας του Παρισιού », δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του FAO Maria Helena Semedo. χαιρετίζοντας το πράσινο φως των έργων από την 64η Σύνοδο του Συμβουλίου του GEF, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στη Μπραζίλια.

Τα έργα συνολικού ύψους 174,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση του GEF και μόχλευσης 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συγχρηματοδότηση. Με αυτά τα νέα έργα, η συνεργασία του FAO με το GEF θα έχει βοηθήσει τις χώρες να έχουν πρόσβαση σε πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση και να αξιοποιήσουν περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε συγχρηματοδότηση για να μετατρέψουν τα συστήματα αγροδιατροφής σε λύσεις για την απώλεια βιοποικιλότητας, την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και τη ρύπανση στην ξηρά. στο γλυκό νερό και στις θάλασσές μας, είπε ο Σεμέδο.

Ολοκληρωμένος προγραμματισμός για αντίκτυπο

Αυτά τα 26 έργα θα υποστηρίξουν τις χώρες να δημιουργήσουν ή να βελτιώσουν τη διαχείριση σχεδόν 17,9 εκατομμυρίων εκταρίων προστατευόμενων περιοχών σε ξηρά και θάλασσα, να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα της αλιείας, της δασοκομίας και των γεωργικών πρακτικών σε περισσότερα από 27 εκατομμύρια εκτάρια τοπίων και θαλάσσιων τοπίων και θα αποκαταστήσουν 820.000 εκτάρια οικοσυστήματα, μετριάζουν 275 εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, βελτιώνουν τη συνεταιριστική διαχείριση 4 κοινών υδάτινων οικοσυστημάτων και ωφελούν 1,6 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες.

  • Έξι έργα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, την Παπούα Νέα Γουινέα, την Ταϊλάνδη και τη Βενεζουέλα αποτελούν μέρος του ολοκληρωμένου προγράμματος Critical Forest Biomes, το οποίο θα υποστηρίξει την προστασία και τη διατήρηση παγκόσμιων σημαντικών δασών και θα βελτιώσει τη διαχείριση των δασικών πόρων. Ο FAO και η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ηγούνται του ολοκληρωμένου προγράμματος Indo-Malaya Critical Forest Biome 38 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Πέντε έργα στο Κάβο Βέρντε, την Κούβα, τον Μαυρίκιο, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο και το Βανουάτου αποτελούν μέρος του Ολοκληρωμένου Προγράμματος για τα Μπλε και Πράσινα Νησιά, το οποίο θα αντιμετωπίσει την αλληλεξάρτηση του περιβάλλοντος και των οικονομικών συστημάτων στο SIDS (Αναπτυσσόμενα Κράτη Μικρών Νήσων).
  • Τέσσερα έργα στην Ακτή Ελεφαντοστού, το Νεπάλ, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και το Βιετνάμ αποτελούν μέρος του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αποκατάστασης Οικοσυστήματος, το οποίο θα επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια εκτάρια υποβαθμισμένων τοπίων σε λειτουργικά οικοσυστήματα και θα αποφέρει οικονομικά, οικολογικά και βιοποριστικά οφέλη.
  • Ένα έργο στην Κόστα Ρίκα θα ενταχθεί στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα Net Zero Nature Positive Accelerator, το οποίο θα προωθήσει μια συνολική κυβερνητική στρατηγική, σε όλους τους τομείς και τους φορείς, για την αντιμετώπιση των διπλών απειλών της παγκόσμιας απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής.
  •  Ένα έργο στο Πακιστάν  θα ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εξάλειψης Επικίνδυνων Χημικών από Αλυσίδες Εφοδιασμού και θα χρησιμοποιήσει τις αρχές της κυκλικής βιοοικονομίας για να μετατρέψει τα απόβλητα μπανάνας σε βιώσιμη εναλλακτική λύση στο βαμβάκι.

Υποστήριξη μέσω μεμονωμένων έργων

Ο FAO θα υποστηρίξει επίσης τις χώρες μέσω μεμονωμένων έργων που επικεντρώνονται στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην υποβάθμιση της γης, στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στη διαχείριση των κοινών υδάτινων συστημάτων:

  • Ένα περιφερειακό έργο στο Τζιμπουτί, την Αίγυπτο, την Ερυθραία, την Ιορδανία, το Σουδάν και την Υεμένη θα προωθήσει τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας στο μεγάλο θαλάσσιο οικοσύστημα της Ερυθράς Θάλασσας.
  • Ένα παγκόσμιο έργο θα πει πιλοτικά λύσεις για τη μείωση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα στην Κόστα Ρίκα, την Κένυα και το Βανουάτου.
  • Στη Βενεζουέλα, ο FAO θα ενισχύσει τη διαχείριση για την καταπολέμηση των χωροκατακτητικών υδρόβιων ειδών στις Θαλάσσιες Παράκτιες Προστατευόμενες Περιοχές.
  • Στη Χιλή, ο FAO θα ενισχύσει τον διοργανικό συντονισμό για την ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
  • Στην Ονδούρα, ο FAO θα υποστηρίξει τη διαφοροποίηση του εισοδήματος μέσω λύσεων αποκατάστασης και βασισμένες στη φύση, βελτιώνοντας παράλληλα τη διακυβέρνηση της βιώσιμης παραγωγής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον δασικό διάδρομο.
  • Στο Μεξικό, ο FAO θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικολογικής ακεραιότητας και θα προωθήσει την πράσινη ανάκαμψη μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης του τοπίου, της βελτιωμένης διακυβέρνησης και της καινοτόμου χρηματοδότησης στον Βιοπολιτιστικό Διάδρομο του Κεντρικού Δυτικού Μεξικού.
  • Στην Αϊτή, ο FAO θα προωθήσει τη βιώσιμη διαχείριση της γης για την ανάκτηση και την αποκατάσταση τοπίων με προτεραιότητα στη Νότια Αϊτή για περιβαλλοντικές υπηρεσίες και επισιτιστική ασφάλεια.
  • Στη Ζάμπια, ο FAO θα ενισχύσει την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στις τοπικές κοινότητες, θα μειώσει την υποβάθμιση της γης και θα ενισχύσει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης διαχείρισης του τοπίου ανθεκτική στο κλίμα.
  • Στο Κάβο Βέρντε, ο FAO θα υποστηρίξει την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας μέσω αγροοικολογικών λύσεων, βελτιωμένης διακυβέρνησης και πρόσβασης στη χρηματοδότηση για το κλίμα.

Αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων

Ως οργανισμός εταίρος για την Παγκόσμια Διευκόλυνση για το Περιβάλλον (GEF), ο FAO υποστηρίζει τις χώρες σε όλο τον κόσμο στην αντιμετώπιση των περίπλοκων προκλήσεων στον δεσμό μεταξύ των συστημάτων αγροδιατροφής και του περιβάλλοντος. Το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο GEF του FAO υπερβαίνει επί του παρόντος τα 1,3 δισεκατομμύρια USD, βοηθώντας περισσότερες από 120 χώρες σε έργα που ανταποκρίνονται στις τοπικές προτεραιότητες, προσφέρουν παγκόσμια περιβαλλοντικά οφέλη και προωθούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις