«Το βιομηχανικό ροδάκινο τελειώνει για όλους»

Οι βιομηχανίες κομπόστας πρέπει άμεσα να μοιράσουν τα κέρδη τους στους παραγωγούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση «το εθνικό προϊόν, βιομηχανικό ροδάκινο τελειώνει για όλους» αναφέρει σε επιστολή του το μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΕΘΕΑΣ για το βιομηχανικό ροδάκινο, βερίκοκο και αχλαδιού, Στέφανος Νταούκας.

Όπως σημειώνει τα τελευταία χρόνια η άξια πώλησης της κομπόστας στην αγορά έχει διπλασιαστεί καθώς από τα 15 ευρώ έφτασε τα 30, εν αντιθέσει με την τιμή που απολαμβάνει ο παραγωγός, η οποία αυξήθηκε μόλις κατά 25%, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα για το 2023 η μείωση στην παραγωγή στρεμμάτων ανέρχεται σε -15%.

Μάλιστα το μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΕΘΕΑΣ υποστηρίζει ότι «η συντήρηση μιας αβέβαιης προοπτικής με την τιμή του προϊόντος κάτω του νέου κόστος πάνω από 1.000 ευρώ/στρέμμα οδηγεί στο τέλος της καλλιέργειας.. κλιματικές συνθήκες, χαμηλή εξευτελιστική τιμή μαζί με τα προβλήματα ανεξέλεγκτου κόστους δημιουργούν ασφυκτική πίεση και έξοδο από την παραγωγή».  

Σύμφωνα με τον κ. Νταούκα η φετινή μέση τιμή θα πρέπει να ακολουθεί τις τιμές πώλησης της κομπόστας, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι μια ικανοποιητική τιμή στα πολυετή συμβόλαια θα πρέπει να κυμαίνεται πλέον των 50 λεπτών. 

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα στις οργανωτικές δομές να υιοθετήσουν τη νέα πραγματικότητα και να δοθεί ένα «τέλος στην εκμετάλλευσης και την αδράνεια». 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις