Daniel:Καταστροφικές ζημιές στην Ηλεία από την κακοκαιρία

Η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην Ηλεία, με τα χωριά Λούβρο, Υψηλόν και Βασιλάκι να είναι τα πιο πληγέντα.

Λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα της Τρίτης, 5 Σεπτεμβρίου, η βροχόπτωση ήταν έντονη συνοδευόμενη από πολύ πυκνό χαλάζι που κάλυψε τα πάντα και ράβδισε τις ελιές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βασιλακίου, Ανδρέα Στάμο, οι ζημιές στα ελαιόδεντρα είναι τεράστιες. "Οι ελιές σχηματίζουν πλέον στρώμα στο έδαφος", δήλωσε στο ilialive.gr.

Ακόμα σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, ενώ υπήρξαν και περιστατικά άντλησης υδάτων από πλημμυρισμένα κτίρια μέσα στο Βασιλάκι.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας και πρόεδρος των Γεωπόνων Ηλείας, Τάσος Τσάκωνας, έκανε λόγο για πρωτοφανούς έντασης φαινόμενο, καθώς η χαλαζόπτωση ήταν τόσο πυκνή που είχε περιορίσει στο απόλυτο την ορατότητα.

"Σε ότι αφορά τα δέντρα, είτε πρόκειται για ελιές, είτε για άλλα καρποφόρα, σημείωσε πως όλα ραβδίστηκαν με μεγάλη ένταση από το χαλάζι", δήλωσε στο ilialive.gr.

Οι ζημιές στην καλλιέργεια της ελιάς, που αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα για την Ηλεία, είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Μιλώντας στο ilialive.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας, Γιάννης Γεωργόπουλος, εκτιμά ότι οι απώλειες θα είναι της τάξης των 50-60%.

Παράλληλα, μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλες καλλιέργειες, όπως το αμπέλι, τα οπωροφόρα δέντρα και η κτηνοτροφία.

Οι αγρότες του νομού Ηλείας καλούνται να αξιολογήσουν τις ζημιές τους και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις.

Η κακοκαιρία Daniel συνεχίζει να μαίνεται και αναμένεται να προκαλέσει νέες ζημιές σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις