Βιβλική καταστροφή: Το χαλάζι “έκλεψε” τη σοδιά στα αμπέλια

Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις υπαίθριες καλλιέργειες, αλλά και στα αμπέλια. Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν και οι υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν είναι μπροστά τους.

Τι αναφέρουν  οι αγρότες του Νομού Κορινθίας για τις ανυπολόγιστες ζημιές που έχουν πάθει από την καινούργια θεομηνία

Πρώτα ήρθε η ακαρπία  σχεδόν σε όλες τις δενδρώδης  καλλιέργειες (ελιές,μήλα, βερίκοκα,κ.α.) λόγο ξηρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας  στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.

Τα σταφύλια τόσο στις πεδινές αλλά ακόμα και στις ορεινές  περιοχές έλιωσαν από τον καύσωνα του καλοκαιριού και ότι σώθηκε , αργότερα με την κακοκαιρία ήρθε το σκάσιμο σε κάποια που είχαν επιβιώσει από τις  προηγούμενες κακουχίες  και σήμερα το πάζλ ολοκληρώθηκε με σφοδρή χαλαζόπτωση και αποτελείωσε τα πάντα.

Αυτή την χρόνια παλεύουν με νύχια και με δόντια τα έχουν βάλει με θεούς και δαίμονες και ότι υπήρχε όρθιο προς συγκομιδή καταστράφηκε  δεν ξέρουμε τι άλλο μας επιφυλάσσει η τύχη. Τελευταία ελπίδα είναι πλέον η κυβέρνηση …..και οι γεωπόνοι που θα έρθουν  να δουν τις ζημιές  ας είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Εάν  ο αγρότης δεν πάρει και φέτος λεφτά θα παρασύρει μαζί του και πολλά άλλα επαγγέλματα και αυτό θα έχει και τεράστια επίπτωση στις αγορές.

Η πλειονότητα  των αγροτών  χρωστούν στον  ΕΦΚΑ  πάνω από το 70% χρωστάει πάνω από 10.000€.

Χωρίς την ασφάλεια του …….θα πάει σαν το σκυλί στο αμπέλι!

Οι κάτοικοι ανέφεραν πως εδώ και δεκαετίες δεν είχαν δει κάτι ανάλογο να συμβαίνει στην περιοχή, με τέτοια διάρκεια και ένταση. Σταφύλια και ελιές χάθηκαν, ο καρπός έγινε ένα στρώμα στο έδαφος και οι παραγωγοί βυθίστηκαν στην απόγνωση.


Οι ζημιές είναι τεράστιες και η αποκατάσταση θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Οι καλλιεργητές ζητούν από την πολιτεία να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτοφανή καταστροφή.

Οι συνέπειες της χαλαζόπτωσης είναι πολλαπλές. Πρώτον, οι παραγωγοί θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής τους, με αποτέλεσμα να μειωθεί το εισόδημά τους. Δεύτερον, θα αυξηθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, καθώς θα υπάρξει μικρότερη προσφορά. Τρίτον, θα πληγεί η τοπική οικονομία, καθώς οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να μειώσουν τις δραστηριότητές τους.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις