ΕΛΓΑ: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος

Αποφασισμένοι να αλλάξουν τις καλλιέργειές τους για να μην πληρώνουν υψηλά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ εμφανίζονται αγρότες. Μιλώντας στο Agrocapital υπογράμμιζαν είναι «αποφασισμένοι να δηλώσουμε καλλιέργειες με χαμηλό κόστος ασφάλισης (σιτάρια, βρώμη, βίκος) και να αποφύγουμε κάποιες όπως, οι πατάτες και τα κρεμμύδια, όπου η ασφάλισή τους στον ΕΛΓΑ ανέρχονται σε 45 ευρώ το στρέμμα».

Σύμφωνα με τους ίδιους με δικά τους χρήματα καλύπτεται πάνω από το 50% του προϋπολογισμού του Οργανισμού, μέσω «πανάκριβων ασφάλιστρων για κηπευτικά και οπωρώνες». 

Εφόσον γίνει αυτό «ο Οργανισμός θα δει μεγάλη πτώση στα έσοδά του γιατί οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μην ξαναδώσουν τέτοια ποσά και ας χάσουμε τις επιδοτήσεις, οι οποίες είναι υποδεέστερες των ασφαλίστρων» υποστηρίζουν. 

Παράλληλα, καλούν τους αρμοδίους να επαναφέρουν τις προτάσεις που είχαν καταθέσει για έως και 5 κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε ο παραγωγός να διαλέγει σε ποια θέλει να καταταχθεί.

«Να υπάρχει μια χαμηλή, όπου οι αγρότες θα κάνουν απλά μια υπεύθυνη δήλωση κατά την περίοδο που γίνονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, ώστε να μην αποζημιωθούν καθόλου σε περίπτωση φυσικών καταστροφών» και συνεχίζουν «θα πρέπει να υπάρχει μια δεύτερη όπου όποιος θέλει θα δίνει ένα ποσό και θα του επιτρέπει αποζημίωση ενός αντίστοιχου ποσού (π.χ. 20% της ασφαλιζόμενης αξίας). Τέλος θα πρέπει να υπάρχει ασφαλιστική κατηγορία όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να λαμβάνει και το 100% της ασφαλισμένης καλλιέργειας, καταβάλλοντας φυσικά το αντίστοιχο αντίτιμο». 

Τέλος, όπως είπαν στο Agrocapital αγρότες από τον κάμπο της Βοιωτίας, «θα πρέπει κάποια στιγμή στη χώρα μας να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία σύμφωνα με την οποία παραγράφονται παλαιά χρέη πέραν της 5ετίας. Ένα καθεστώς το οποίο ισχύει σε πολλές χώρες της Ένωσης, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, όπου ποτέ δεν εφαρμόστηκε». 

«Παρά μόνο» όπως επισημαίνουν «το μόνο που ξέρουν να κάνουν εδώ οι υπεύθυνοι είναι να υπογράφουμε για να μας παίρνουν τα χρήματα είτε από την καταβολή των επιδοτήσεων, είτε να μας έρχονται “ραβασάκια” από το δημόσιο ταμείο». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις