Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν απαγόρευση κλουβιών για ζώα

Μια τεράστια πλειοψηφία των Ευρωπαίων υποστηρίζει την απαγόρευση των ατομικών κλουβιών για τα ζώα εκτροφής, όπως αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σήμερα. Παρά τη συντριπτική αυτή υποστήριξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δημοσίευσε το σχέδιο των προτάσεών της για την απαγόρευση, όπως είχε υποσχεθεί. Σε απάντηση, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών "Τερματίστε την εποχή των κλουβιών" (ECI), η οποία υποστηρίζεται από την οργάνωση Compassion in World Farming, δήλωσε ότι θα εξετάσει τώρα τη λήψη των πρώτων βημάτων για την ανάληψη νομικής δράσης.


Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια νέα επίσημη δημοσκόπηση της κοινής γνώμης*, η οποία δείχνει ότι σχεδόν εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (89%) επιθυμούν να σταματήσει η ΕΕ τα μεμονωμένα κλουβιά εκτρεφόμενων ζώων. Επιπλέον, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (84%) επιθυμούν την καλύτερη προστασία της ευημερίας των εκτρεφόμενων ζώων.


Πίσω στο 2018, επτά πολίτες από όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Κάτω Χώρες και Τσεχία) ξεκίνησαν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τον τερματισμό της εποχής των κλουβιών - ένα δημοκρατικό εργαλείο που αποσκοπεί στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις υποθέσεις της ΕΕ που τους αφορούν. Η πρωτοβουλία υπογράφηκε από 1,4 εκατομμύρια πολίτες και εξασφάλισε μια μοναδική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τερματίσει την εποχή του κλουβιού, η οποία μπορεί να γίνει η δοκιμασία για την αξιοπιστία της δημοκρατίας της ΕΕ. Ακολούθησε εκστρατεία 170 ευρωπαϊκών ΜΚΟ, την οποία συντόνισε η οργάνωση Compassion in World Farming.

Οι υποσχόμενοι νόμοι για τον τερματισμό της εκτροφής σε κλουβιά, μεταξύ άλλων, επρόκειτο να παραδοθούν τον Σεπτέμβριο ως μέρος ενός νομοθετικού πακέτου-ορόσημο.

Την Τρίτη, μετά από πολλές χαμένες ευκαιρίες τις τελευταίες εβδομάδες, η Επιτροπή απέτυχε και πάλι να παραδώσει την υποσχεθείσα πρόταση όταν ανακοίνωσε το προγραμματισμένο πρόγραμμα εργασίας της.


Οι επτά πολίτες, που υποστηρίζονται από το Compassion in World Farming, θα προετοιμάσουν τώρα νομικά βήματα για να αντιμετωπίσουν την αποτυχία της Επιτροπής να δράσει.Η Όλγα Κίκου, επικεφαλής του Compassion in World Farming EU και αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών "Τερματίστε την εποχή των κλουβιών", δήλωσε: "Χαιρετίζουμε πολύ τη δημοσίευση της τελευταίας επίσημης δημοσκόπησης της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς δείχνει αυτό που είναι κοινώς γνωστό - οι Ευρωπαίοι νοιάζονται βαθιά για τα ζώα και εννέα στους δέκα Ευρωπαίους υποστηρίζουν την απαγόρευση των κλουβιών.


"Ενώ η Επιτροπή έδωσε υποσχέσεις στους 1,4 εκατομμύρια πολίτες που υποστήριξαν την ECI, η πρόεδρος von der Leyen φαίνεται να ακούει το μεγάλο γεωργικό λόμπι αντί να υλοποιεί τις επιθυμίες εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι η πρόταση-ορόσημο για την απαγόρευση των κλωβών έχει συνταχθεί και είναι έτοιμη να προχωρήσει και δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος για περαιτέρω καθυστέρηση.Γι' αυτό στηρίζουμε την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών καθώς σταθμίζει τις νομικές της επιλογές.Η Επιτροπή πρέπει να κάνει πράξη για τους πολίτες της ΕΕ τώρα!"Το Ευρωβαρόμετρο διεξήγαγε 26.376 συνεντεύξεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ μεταξύ 2 και 26 Μαρτίου 2023. Διαπίστωσε ότι η σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα εκτρεφόμενα ζώα χρειάζονται.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις