Το 85% των Ευρωπαίων θέλει περισσότερη ευημερία στα ζώα

Η προστασία της καλής μεταχείρισης των ζώων είναι απαραίτητη για τους Ευρωπαίους, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου.

Η Επιτροπή για περισσότερα από 40 χρόνια δρα για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων, βελτιώνοντας σταδιακά τη ζωή των ζώων και υιοθετώντας πρότυπα καλής μεταχείρισης στη νομοθεσία που είναι από τις αυστηρότερες στον κόσμο. Αυτή η έρευνα δείχνει τη σημασία αυτού του ζητήματος για τους πολίτες σε ολόκληρη την Ε.Ε..

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Eurostat έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων (84%) πιστεύει ότι η καλή διαβίωση των ζώων εκτροφής πρέπει να προστατεύεται καλύτερα από τώρα. Παρόμοιος αριθμός (83%) υποστηρίζει τον περιορισμό του χρόνου μεταφοράς των ζώων. 

Περισσότερο από το 90% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι πρακτικές διαχείρισης των ζώων πρέπει να πληρούν βασικές ηθικές απαιτήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν την προσφορά επαρκούς χώρου, επαρκή τροφή και νερό, περιβάλλοντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους (π.χ. λάσπη, άχυρο κλπ) και διασφάλιση της σωστής διαχείρισης.

Η έρευνα έδειξε επίσης υψηλό επίπεδο ανησυχίας για την καλή διαβίωση των ζώων στα σφαγεία. 

Τα 3/4 των ερωτηθέντων θεώρησαν απαράδεκτη την πρακτική της θανάτωσης των αρσενικών νεοσσών μιας ημέρας. Η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης των ακρωτηριασμών μελών του σώματος των ζώων (ουρές, αυτιά, ράμφος κλπ) εκτός εάν είναι απολύτων απαραίτητο και με αναισθησία.

Όσον αφορά τη παραγωγή γούνας, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (57%) πιστεύουν ότι θα πρέπει να απαγορευθεί αυστηρά στην Ε.Ε. ενώ σχεδόν το 1/3 (32%) πιστεύει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί μόνο υπό καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σχετικά με τις εισαγωγές τροφίμων κτηνοτροφικής προέλευσης από τρίτες χώρες, περισσότεροι από 8/10 Ευρωπαίους (84%) πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατά΄σταση για την καλή διαβίβση των ΄ζων πρέπει να αλλάξει, είτε απαιτώντας τα ίδια πρότυπα για τις εισαγωγές είτε καλά, μέσω επισήμανσης που διακρίνε ορισμένα πρότυπα από άλλους. 

Παρόλο που οι συνεντεύξεις για την έρευνα διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2023, όταν οι τιμές των τροφίμων ήταν ήδη πολύ υψηλές λόγω του πληθωρισμού, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για τα προϊόντα από φιλικά προς το περιβάλλον γεωργικά συστήματα, για την καλή διαβίωση των ζώων.

Τέλος, περίπου το ¼ (26%) θα ήταν διατεθειμένο να πληρώσει έως και 5% περισσότερο για τα τρόφιμα φιλικά προς την καλή διαβίωση των ζώων. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις