Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τη δημιουργία ανθεκτικών στο κλίμα καλλιεργειών δημητριακών

Η BioAtlantis Ltd. ανακοίνωσε την υπογραφή του ευρωπαϊκού έργου BOOSTER, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe.

Το BOOSTER στοχεύει στη βελτίωση της ανοχής στην ξηρασία τόσο στον αραβόσιτο όσο και στο τεφ, ενώ ταυτόχρονα διερευνά τη δυνατότητα μεταφοράς χαρακτηριστικών που ανταποκρίνονται στην ξηρασία και αφορούν συγκεκριμένα είδη. 

Αξιοποιώντας τις φυσικές γενετικές παραλλαγές για την επίτευξη γονότυπων ανθεκτικών στην ξηρασία και αναπτύσσοντας βιοδιεγερτικά φυτών που προέρχονται από ζωντανούς οργανισμούς, το BOOSTER θα αξιοποιήσει τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών γεωργικών καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία. 

Το έργο ύψους 4,9 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα-πλαίσιο Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα έχει διάρκεια 4 ετών.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα εφαρμοστούν δύο συνεργιστικές στρατηγικές. Πρώτον, μια νέα προσέγγιση θα εντοπίσει γονιδιωματικές παραλλαγές σε ρυθμιστικές περιοχές που σχετίζονται λειτουργικά με την ανοχή στην ξηρασία. 

Τα νέα ρυθμιστικά στοιχεία που διέπουν την ανθεκτικότητα θα ενημερώσουν τις αποτελεσματικές προσπάθειες αναπαραγωγής για τη δημιουργία νέων ανθεκτικών στην ξηρασία ποικιλιών δημητριακών.

Δεύτερον, η BioAtlantis Ltd. θα αναπτύξει νέες τεχνολογίες "μοριακής προετοιμασίας" από φύκια και βιοδιεγερτικά με βάση τα μικρόβια. (Ιρλανδία) και Aphea.Bio (Βέλγιο) αντίστοιχα, ως μια φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία. 

Οι δύο στρατηγικές θα δοκιμαστούν σε δύο δημητριακά με διαφορετικό βαθμό ανταπόκρισης στην ξηρασία: Ένα δημητριακό με υψηλή γενετική ομοιότητα με το αδελφό είδος Eragrostis nindensis που είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.

Η κοινοπραξία BOOSTER αποτελείται από μια ομάδα υψηλής εξειδίκευσης που εκπροσωπείται από Ευρωπαίους και διεθνείς (ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Αιθιοπία) ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί συλλογικά ότι οι αναμενόμενες επιπτώσεις θα επιτευχθούν στο εγγύς μέλλον. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις