ΕΦΚΑ: Δέσμευση καταθέσεων άνω των 12.000 ευρώ για οφειλέτες αγρότες

Στις 13 Νοεμβρίου 2023, ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε δέσμευση των καταθέσεων άνω των 12.000 ευρώ για όσους έχουν οφειλές προς τον φορέα. Η δέσμευση αφορά τόσο τους μη μισθωτούς όσο και τους αγρότες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση των ορίων των χρεών:

  • Από 20.000 ευρώ, σε 30.000 ευρώ για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους και
  • Από 6.000 σε 10.000 ευρώ για οφειλές στον πρώην Ο.Γ.Α.

Η απόφαση ελήφθη με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, που προβλέπουν ότι οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, εάν έχουν καταθέσεις άνω των ανωτέρω ορίων.

Η δέσμευση των καταθέσεων γίνεται από το ΚΕΑΟ, το οποίο είναι ο φορέας που διενεργεί τις εισπράξεις του ΕΦΚΑ. Το ΚΕΑΟ έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τις τράπεζες να δεσμεύσουν τις καταθέσεις των οφειλετών, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη δικαστική απόφαση.

Οι οφειλέτες που έχουν δεσμευτεί οι καταθέσεις τους θα πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός 30 ημερών, προκειμένου να αρθεί η δέσμευση. Εάν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τότε οι καταθέσεις τους θα παραμείνουν δεσμευμένες μέχρι την εξόφληση των οφειλών.

Η δέσμευση των καταθέσεων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους οφειλέτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι μια παράνομη και καταχρηστική πρακτική.

Ο ΕΦΚΑ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η δέσμευση των καταθέσεων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η είσπραξη των οφειλών του φορέα.

Η δέσμευση των καταθέσεων άνω των 12.000 ευρώ είναι μια νέα μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, καθώς τους αναγκάζει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, προκειμένου να αποφύγουν την απώλεια των καταθέσεων τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις