Συνολικά 45 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για δωρεάν ζώα και στάβλους


Σε 45 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Μέτρου 5.2 μέσω του οποίου θα γίνει δωρεάν η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και η ανακατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων που χάθηκαν στη Θεσσαλία από τα πλημμύρα «Ντάνιελ». 

Όπως είχε γνωστοποιηθεί προ ημερών, οι μελέτες για τις νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της περιοχής θα είναι δωρεάν, καθώς οι γεωπόνοι - μελετητές θα πληρώνονται από πρόγραμμα Τεχνικών Συμβούλων του ΥΠΑΑΤ.

Οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέρχονται σε 84.528 αιγοπρόβατα, 7.963 βοοειδή και 23.131 χοίροι. 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου τα οποία μίλησαν στο Agrocapital στόχος είναι η απόκτηση μικρών και όχι ενήλικων θηλυκών, στην αρχές του 2024 και συγκεκριμένα την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου – Μαρτίου. 

Αυτή η κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους και αυτό γιατί θα αρχίσουν να γίνονται παραγωγικά τον Δεκέμβριο του 2024.

Θα υπάρχουν επιτροπές, που θα ελέγχουν ότι τα ζώα είναι κατάλληλα για αγορά, θα είναι υπεύθυνες για τυχόν υπερχρεώσεις, ενώ θα δίνουν και το τελικό «οκ» για το αν μια σταβλική εγκατάσταση είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα ζώα. 

Η προμήθεια των ζώων θα γίνει από συνεταιρισμούς και παραγωγικές μονάδες που θα υποδείξει το ΥΠΑΑΤ, ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις και αυτές να καλύπτουν κάθε κτηνοτροφικής 
εγκατάστασης που έχει η κάθε περιοχή.

Στο ίδιο καθεστώς θα υπαχθεί και η επαναδημιουργία των σταβλικών εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν στη Θεσσαλία.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις