Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διορίζει νέο Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε τον κ. FranciscoGazteluMezquiriz Διευθυντή υπεύθυνο για τη Νότια Γειτονία και την Τουρκία στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση (ΓΔ NEAR). Αποστολή της ΓΔ NEAR είναι η προώθηση των πολιτικών γειτονίας και διεύρυνσης της ΕΕ. Συμβάλλει στην προώθηση των αξιών, των πολιτικών και των συμφερόντων της ΕΕ στην περιοχή, καθώς και στην ανάπτυξη των ειδικών σχέσεων της ΕΕ με τις γειτονικές της χώρες. Η απόφαση θα αρχίσει να ισχύει στις 16 Δεκεμβρίου 2023.

Έχοντας υπηρετήσει στην Επιτροπή επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο κ. Gaztelu Mezquiriz έχει πλούσια πείρα στις εξωτερικές σχέσεις, ιδίως όσον αφορά τη νότια γειτονία της ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια. Διαθέτει αναγνωρισμένα επικοινωνιακά προσόντα, σημαντική διαχειριστική πείρα και έχει καλλιεργήσει ισχυρές σχέσεις συνεργασίας εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και με τρίτες χώρες. Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του κ. Gaztelu περιλαμβάνουν τη σημαντική συμβολή του στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και στη διαδικασία διεύρυνσης, καθώς και στην επιτυχή υλοποίηση πρωτοβουλιών οικονομικής συνεργασίας με εταίρους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ηγήθηκε επίσης νομοθετικών διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο επί οδηγιών καίριας σημασίας, όπως η οδηγία για την επιστροφή, η οδηγία για τις κυρώσεις κατά των εργοδοτών, η δέσμη μέτρων κατά των υποβοηθητών της παράνομης μετανάστευσης και η δέσμη νομοθετικών μέτρων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα κονδύλια που διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο κ. Gaztelu, Ισπανός υπήκοος, είναι επί του παρόντος προϊστάμενος της μονάδας Μετανάστευσης της ΓΔ NEAR. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Επιτροπή το 2004 από τη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων (πρώην ΓΔ RELEX), με αντικείμενο τη Μέση Ανατολή. Αργότερα, διετέλεσε αναπληρωτής προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου του πρώην Αντιπροέδρου κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν, ως αρμόδιος για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, και στη συνέχεια εργάστηκε επί τετραετία στη ΓΔ RELEX και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ως αναπληρωτής προϊστάμενος μονάδας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις