Τιμές γάλακτος και φέτας: Σε πτωτική και ανοδική τροχιά αντίστοιχα

Η τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, με τους παραγωγούς να πωλούν το γάλα τους με τιμές οριακά πάνω από το 1,30-1,50 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για τιμές χαμηλότερες έως και 20 λεπτά συγκριτικά με πέρυσι. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι είναι «με την πλάτη στον τοίχο», καθώς οι βιομηχανίες έχουν καθυστερήσει να κλείσουν τις συμφωνίες της σεζόν, περιμένοντας να πέσει και άλλο η τιμή στους κτηνοτρόφους.

«Το κράτος πρέπει να αυστηροποιήσει τους ελέγχους, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από κάποιους σε επίπεδο εμπορίου», δήλωσαν κτηνοτρόφοι στο Agrocapital .  

Επιπλέον  προσθέτουν «άλλο να αυξάνεται η τιμή ενός προϊόντος λόγω έλλειψης και άλλο να αυξάνεται λόγω κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται διάφορες οικονομικές συγκυρίες για να αυξήσουν τιμές, αλλά  παράλληλα να ρίχνουν τις τιμές στο γάλα».

Ας δούμε ένα παράδειγμα  τη συμβαίνει στο Καναδά και τις εξαγωγές φέτας

Το 2022 η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαγωγές φέτας στον Καναδά αξίας 8,75 εκ. CAD., που αντιστοιχούσαν σε 69,8% του συνόλου των εισαγωγών φέτας και «τύπου φέτας»

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα αυξάνει σταθερά το μερίδιο που κατέχει σε αυτή την κατηγορία, καθώς το 2018 αυτό ανερχόταν σε 60,3%. Επομένως, παρ’ όλο το χαμηλό επίπεδο προστασίας της επωνυμίας «φέτα» στην καναδική αγορά, φαίνεται ότι βελτιώνει την θέση της.

Ενδιαφέρον όμως προκαλούν και οι διακυμάνσεις στην τιμή της ελληνικής φέτας  αγαπημένο τυρί και των καταναλωτών
 

Στον Καναδά, η μέση τιμή λιανικής πώλησης της ελληνικής φέτας τον Ιανουάριο του 2024 είναι 19,9 ευρώ ανά κιλό. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 20% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, η αύξηση των μεταφορικών εξόδων και η αύξηση της ζήτησης για φέτα.

Η μέση τιμή λιανικής πώλησης των τυριών τύπου "φέτας" καναδικής παραγωγής είναι 17,8 ευρώ ανά κιλό, ενώ η μέση τιμή των τυριών τύπου "φέτας" από άλλες χώρες (όπως η Δανία, η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ) είναι 23 ευρώ ανά κιλό.

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις