Βαμβάκι: Αδύνατη η καλλιέργεια λένε παραγωγοί από Καρδίτσα-Τρίκαλα

Αδυναμία να καλλιεργήσουν βαμβάκι τη νέα καλλιεργητική περίοδο δηλώνουν στο Agrocapital παραγωγοί από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Κύριοι λόγοι είναι το αρκετά αυξημένο κοστολόγιο αλλά και ή μη διασφάλιση της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα.

«Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι τιμές του προϊόντος, οι οποίες αντί να ανεβαίνουν κατεβαίνουν» είπαν στο Agrocapital και συνέχισαν «από τα 70 έχει πέσει στα 59 λεπτά. Πλέον είναι εντελώς ασύμφορη η καλλιέργεια βαμβακιού». 

Σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έρχεται να προστεθεί το μειωμένο ενδιαφέρον για το βαμβάκι από την αμερικανική βιομηχανία.

«Μόνη λύση τα τεύτλα»

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ειδικά μετά τις καταστροφές του «Ντάνιελ», οι αγρότες ψάχνουν εναλλακτικές καλλιέργειες. 

«Η βιομηχανική τομάτα είναι πολύ δαπανηρή, τα έξοδα φτάνουν τα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα “ευαίσθητη” στα καιρικά φαινόμενα», λένε.

Μόνη διέξοδος σύμφωνα με τους ίδιους είναι στα τεύτλα. «Τα ζαχαρότευτλα είναι μια σταθερή καλλιέργεια. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στα καιρικά φαινόμενα ενώ και το κοστολόγιο είναι αρκετά χαμηλό», επισήμαναν και τόνισαν ότι «η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να δώσουν να κίνητρα για να καλλιεργήσουν οι αγρότες τεύτλα και να μπορέσουν να ζήσουν». 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις