Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες των ευρωπαίων αγροτών

Οι αγρότες της Ευρώπης έχουν εντείνει τις διαμαρτυρίες τους κατά των μέτρων της ΕΕ και της αύξησης των τιμών, με αποκλεισμούς δρόμων στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και το Βέλγιο.

Στη δυτική Πολωνία περίπου 1.400 τρακτέρ συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε διαμαρτυρία στο Πόζναν και οι δρόμοι αποκλείστηκαν σε όλη τη χώρα.

Οι διαμαρτυρίες έχουν κινητοποιήσει τους αγρότες σε ολόκληρη την ήπειρο, ωστόσο τα παράπονά τους ποικίλλουν ευρέως.

Οι αγρότες στην Πολωνία και την Ουγγαρία διαμαρτύρονται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει τις φθηνές εισαγωγές από την Ουκρανία που υποβαθμίζουν τα τοπικά προϊόντα. Θέλουν η ΕΕ να επαναφέρει την απαίτηση για τους Ουκρανούς φορτηγατζήδες να αποκτούν άδεια εργασίας σε όλα τα 27 κράτη μέλη.

Στην Πολωνία, ουρές από τρακτέρ, πολλά από τα οποία έφεραν την πολωνική σημαία, εμφανίστηκαν στους δρόμους σε 256 σημεία, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και αναγκάζοντας την αστυνομία να οργανώσει εκτροπές. Ένα από τα μπλόκα σταμάτησε την κυκλοφορία στο συνοριακό πέρασμα Medyka δυτικά της ουκρανικής πόλης Lviv.

Οι διαδηλωτές στο Πόζναν άναψαν φωτοβολίδες και κροτίδες και ένα βαρέλι με απορρίμματα χύθηκε στο δρόμο. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περίπου 6.000 αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη.

Πολλοί από τους αγρότες έφεραν πανό που έλεγαν όχι στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, η οποία αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η ατμόσφαιρα ήταν πιο πυρετώδης στην πόλη Bydgoszcz, όπου ένας σωρός από ελαστικά και άχυρα πυρπολήθηκε, καθώς και μια σημαία της ΕΕ. Μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εισέλθει με τη βία σε κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να τους σταματήσει.

Ο νέος υπουργός Γεωργίας, Czeslaw Siekierski, συναντήθηκε με διαμαρτυρόμενους αγρότες στο Przyborowice, βορειοδυτικά της Βαρσοβίας: "Οι αγρότες διαμαρτύρονται επειδή βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Το καθήκον μου, ως υπουργός Γεωργίας, είναι να βρίσκομαι σήμερα εδώ με τους αγρότες για να τους μιλήσω".

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να μειωθούν οι καθαρές εκπομπές κατά 90% έως το 2040 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015, αλλά ακύρωσε το σχέδιο της για την Πράσινη Συμφωνία, με στόχο τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στο μισό σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι αγρότες παραπονέθηκαν ότι η μείωση των φυτοφαρμάκων θα βλάψει τις καλλιέργειές τους και θα θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων.

Εκατοντάδες Ούγγροι αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στο κύριο συνοριακό πέρασμα με την Ουκρανία στο Ζάχονι, την Παρασκευή, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στις πανευρωπαϊκές διαμαρτυρίες.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι διαμαρτύρονται κατά των φθηνών ουκρανικών εισαγωγών που υπονομεύουν τις ουγγρικές αγορές, αλλά και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αγρότες σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

"Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, η μέση απώλεια φέτος για έναν αγρότη για το σιτάρι που φυτέψαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο θα είναι περίπου 300 ευρώ ανά εκτάριο", δήλωσε στο BBC ο Ούγγρος εμπειρογνώμονας γεωργίας Csaba Juhasz. "Αυτό λαμβανομένων υπόψη όλων των επιδοτήσεων ή της στήριξης που λαμβάνουμε".

Ο ίδιος λέει ότι οι μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεις των 100-400 εκταρίων έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι αγρότες της Ουγγαρίας μοιράζονται πολλές από τις ανησυχίες των ομολόγων τους αλλού, όπως οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων και οι φθηνές εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών και κρέατος.

Έχουν όμως την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος συναντήθηκε με διαμαρτυρόμενους αγρότες στη περασμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι δίνουν προτεραιότητα στους Ουκρανούς αγρότες έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης.

Υπολογίζεται ότι 600 αγρότες κατευθύνθηκαν στη βελγική πόλη Γκενκ, όπου οι υπουργοί της ΕΕ πραγματοποιούσαν σύνοδο κορυφής για τη βιομηχανία.

Οι πολιτικοί θα έπρεπε να τους υποστηρίζουν, δήλωσε ο γαλακτοπαραγωγός Wim Kwanten στο φλαμανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT, αλλά αντ' αυτού "κρατούνται όμηροι των στόχων για το κλίμα και το περιβάλλον - θέλουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους ευρωπαίους αγρότες".

Στην Ισπανία, οι αγρότες έκλεισαν τους δρόμους σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο σε μεγάλες πόλεις όπως το Μπιλμπάο, όπου 100 τρακτέρ κατευθύνθηκαν προς το κέντρο σε φάλαγγες.

Οι κάτοικοι στην Παμπλόνα ξύπνησαν για να βρουν δεκάδες τρακτέρ σταθμευμένα σε δύο στήλες στο κέντρο της πόλης, ενώ ένας αυτοκινητόδρομος στο Τολέδο ακινητοποιήθηκε και εκατοντάδες τρακτέρ απέκλεισαν την πρόσβαση στην καρδιά της ιστορικής πόλης.

Τα αγροτικά συνδικάτα στη χώρα των Βάσκων διαμαρτυρήθηκαν για τις πολιτικές της ΕΕ και ο υπουργός Luis Planas δήλωσε ότι σέβεται το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, αλλά κάλεσε τους αγρότες να αποφύγουν τον εκφοβισμό ή τη βία.

Οι αγρότες στην Ιταλία κατευθύνονταν στο φεστιβάλ τραγουδιού του Σανρέμο την Παρασκευή, όπου σχεδίαζαν να διαβάσουν μια δήλωση στη σκηνή.

Το βράδυ της Παρασκευής αγρότες παρέλασαν στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Ρώμης, ενώ μια μεγάλη συγκέντρωση τρακτέρ στην κεντρική Piazza San Giovanni ακυρώθηκε για να μην ενοχληθεί το κοινό.

Μια συμβολική αυτοκινητοπομπή τεσσάρων τρακτέρ πέρασε από το Κολοσσαίο λίγο πριν οι μεγάλες αγροτικές οργανώσεις συναντηθούν με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει επικρίνει τους "ιδεολογικούς" κανόνες της ΕΕ.

Οι αγρότες είναι επίσης θυμωμένοι για την ελάφρυνση του φόρου εισοδήματος που καταργήθηκε στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού. 

Η κ. Μελόνι δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι αντί να καταργηθεί θα πρέπει να στοχευθεί καλύτερα για να βοηθήσει εκείνους που έχουν τα χαμηλότερα αγροτικά εισοδήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Ο υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida επέμεινε ότι η κυβέρνησή του ήταν στην ίδια πλευρά με τους αγρότες σε εννέα από τα 10 σημεία.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις