Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει την έγκριση για τα ζιζανιοκτόνα dicamba

Την Τετάρτη, ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ανακάλεσε την έγκριση ενός δημοφιλούς ζιζανιοκτόνου που χρησιμοποιείται σε προϊόντα των Bayer, Syngenta και BASF, προκαλώντας ανησυχίες για τον εφοδιασμό, καθώς οι αγρότες προετοιμάζονται για την περίοδο φύτευσης.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος παραβίασε τους κανόνες για τη συμμετοχή του κοινού όταν ενέκρινε τρία ζιζανιοκτόνα με βάση το dicamba το 2020, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου της Αριζόνα David Bury. 

Ο οργανισμός υποτίμησε επίσης τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον που συνεπάγεται ο ψεκασμός του ζιζανιοκτόνου, δήλωσε ο δικαστής.

Η απόφαση ανακαλεί την καταχώριση του XtendiMax της Bayer, του Engenia της BASF και του Tavium της Sygnenta. Οι αγροτικές ομάδες προειδοποιούν ότι η απόφαση θα μπορούσε να επιφέρει αναστάτωση στην επερχόμενη περίοδο φύτευσης.

"Οι αγρότες έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους σχετικά με τις ποικιλίες σπόρων βαμβακιού και σόγιας που θέλουν να φυτέψουν το 2024 και οι λιανοπωλητές ήδη αποθηκεύουν όχι μόνο τους σπόρους αλλά και τα ζιζανιοκτόνα που θα χρειαστούν αυτοί οι καλλιεργητές για τα συστήματά τους", δήλωσε ο Darren Coppock, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γεωργικών Λιανοπωλητών. "Αυτή η δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε αφού έχουν γίνει αυτά τα σχέδια και ενώ οι λιανοπωλητές προμηθεύονται τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωσή τους, έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή της σεζόν".

Η Bayer, η Syngenta και η BASF εξετάζουν τις νομικές επιλογές και αξιολογούν τα επόμενα βήματά τους, ανέφεραν οι εταιρείες σε ξεχωριστές δηλώσεις που απέστειλαν στο Agriculture Dive. Τα προϊόντα με βάση το dicamba ψεκάζονται σε γενετικά ανθεκτικά βαμβάκι και σόγια για τον έλεγχο ζιζανίων που έχουν γίνει όλο και πιο ανθεκτικά σε άλλα ζιζανιοκτόνα.

"Η χρήση του dicamba είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τον έλεγχο των πλατύφυλλων ζιζανίων και των χωροκατακτητικών φυτών", δήλωσε εκπρόσωπος της Syngenta σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Agriculture Dive. "Είναι επιτακτική ανάγκη οι αγρότες να έχουν πρόσβαση σε νεότερες τεχνολογίες dicamba καθώς εργάζονται για την προστασία των μέσων διαβίωσής τους, την προμήθεια τροφίμων και την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων προκλήσεων για τον έλεγχο των ζιζανίων με περιβαλλοντικά ασφαλή και ορθό τρόπο".

Όταν ψεκάζεται, το dicamba μπορεί να παρασυρθεί από τον προβλεπόμενο στόχο του και να προκαλέσει ζημιά στο περιβάλλον ή ακόμη και σε άλλες γεωργικές καλλιέργειες. Οι περιβαλλοντικές ομάδες χαιρέτισαν την απόφαση, κάνοντας λόγο για μια νίκη διατήρησης για τα απειλούμενα φυτά και τους επικονιαστές.

Ένα αμερικανικό εφετείο είχε προηγουμένως περιορίσει τις πωλήσεις ζιζανιοκτόνων με βάση το dicamba τον Ιούνιο του 2020, σημειώνοντας και πάλι ότι η EPA "υποτίμησε τους κινδύνους". Η EPA επανέφερε την έγκριση των προϊόντων τέσσερις μήνες αργότερα με νέους περιορισμούς, αν και οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι οι αλλαγές δεν αρκούν για να αποτρέψουν τις ζημιές από την παρακίνηση.

"Πρόκειται για μια ζωτικής σημασίας νίκη για τους αγρότες και το περιβάλλον", δήλωσε ο George Kimbrell, νομικός διευθυντής του Center for Food Safety και σύμβουλος στην υπόθεση. "Ξανά και ξανά, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι το dicamba δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να προκαλέσει μαζική και πρωτοφανή βλάβη".

Η Αμερικανική Ομοσπονδία Αγροτικών Γραφείων ζητά από την EPA να εκδώσει εντολή για τα υπάρχοντα αποθέματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το dicamba θα παραμείνει διαθέσιμο καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η υπηρεσία είχε εκδώσει παρόμοια εντολή το 2020, η οποία επέτρεπε στους καλλιεργητές να έχουν πρόσβαση στα υπάρχοντα αποθέματα dicamba παρά την περιοριστική δικαστική απόφαση.

"Χωρίς αυτά τα προϊόντα, όχι μόνο κινδυνεύουν αυτές οι σημαντικές επενδύσεις, αλλά οι αγρότες δεν γνωρίζουν πώς θα προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους", έγραψε ο πρόεδρος Zippy Duvall σε επιστολή του προς την υπηρεσία την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις