ΗΠΑ: «Ναι» στη χρήση αποθεμάτων ζιζανιοκτόνων dicamba

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένες από τις υπάρχουσες προμήθειες ζιζανιοκτόνων με βάση τη χημική ουσία dicamba, παρά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου της περασμένης εβδομάδας που σταμάτησε τους ψεκασμούς.

Η απόφαση είναι μια νίκη για τους αγρότες που σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν προϊόντα dicamba που πωλούνται από τις εταιρείες Bayer, BASF και Syngenta σε γενετικά τροποποιημένες σόγιες και βαμβάκι κατά τη διάρκεια της θερινής καλλιεργητικής περιόδου, καθώς και για τις εταιρείες γεωργικών φαρμάκων.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν αντιταχθεί στα ζιζανιοκτόνα dicamba επειδή είναι γνωστό ότι παρασύρονται και βλάπτουν άλλες καλλιέργειες που δεν είναι ανθεκτικές.

Αλλά οι αγροτικές ομάδες είχαν προειδοποιήσει ότι η δικαστική απόφαση, αν εφαρμοστεί πλήρως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα μπορούσε να πλήξει οικονομικά τους καλλιεργητές που θα φυτέψουν τις επόμενες καλλιέργειές τους την άνοιξη. Οι ομάδες είχαν πει ότι οι περισσότεροι καλλιεργητές είχαν ήδη καθορίσει ποιους σπόρους και χημικά θα χρησιμοποιήσουν και μπορεί να δυσκολευτούν να απομακρυνθούν από τα ζιζανιοκτόνα dicamba ή από καλλιέργειες που ανέχονται το χημικό.

"Εκτιμούμε πολύ την απόφαση της EPA να μας αφήσει να περάσουμε την καλλιεργητική περίοδο του 2024 χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε προϊόν βρίσκεται ήδη στον αγωγό παράδοσης", δήλωσε ο Josh Gackle, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Σόγιας και αγρότης σόγιας στη Βόρεια Ντακότα.

Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ David Bury στην Αριζόνα ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα τις καταχωρίσεις της EPA για τα ζιζανιοκτόνα με βάση το dicamba από το 2020, λέγοντας ότι η υπηρεσία παραβίασε τις διαδικασίες που επιβάλλουν τη συμμετοχή του κοινού. Η απόφαση επηρέασε τα XtendiMax της Bayer, Engenia της BASF και Tavium της Sygnenta, ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρέως στις αμερικανικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Τα σόγια της Bayer που αντιστέκονται στο ζιζανιοκτόνο με βάση το dicamba είναι η νούμερο 2 σόγια που φυτεύεται περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και δεν ψεκάζονται όλα με το χημικό. Η Bayer και η Syngenta εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της EPA να αφήσει τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα αποθέματα. Η BASF δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Η EPA δήλωσε την Τετάρτη ότι επέτρεψε την πώληση και διανομή προϊόντων dicamba "που βρίσκονταν ήδη στην κατοχή των καλλιεργητών ή στα κανάλια του εμπορίου και εκτός του ελέγχου των εταιρειών φυτοφαρμάκων" πριν από την απόφαση του δικαστηρίου στις 6 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις