Ευρώπη: Εντείνονται οι διαμαρτυρίες των αγροτών

Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε την Τετάρτη τεθωρακισμένα οχήματα για την προστασία μιας χονδρικής αγοράς τροφίμων στο Παρίσι, σε μια ένδειξη κλιμάκωσης των εντάσεων, καθώς οι αγρότες απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους στη Γαλλία και το Βέλγιο και οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν αλλού στην Ευρώπη, ανέφερε το Reuters.

Ισπανοί και Ιταλοί αγρότες δήλωσαν ότι προσχωρούν στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει πλήξει και τη Γερμανία, με στόχο να πιέσουν τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσουν από την αύξηση του κόστους και τις φθηνές εισαγωγές.

Με όλα τα μάτια στραμμένα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που έχει οριστεί για την Πέμπτη, η εκτελεστική επιτροπή του μπλοκ υπέβαλε προτάσεις για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και τη χαλάρωση ορισμένων περιβαλλοντικών κανονισμών.

Αλλά αυτό ήταν απίθανο να είναι αρκετό για να καταπνίξει την οργή των αγροτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αποκλείουν αυτοκινητόδρομους και λιμάνια μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους. Οι αγρότες στο Βέλγιο, την Ιταλία και όχι μόνο δήλωσαν ότι θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής.

"Σκοπεύουμε -ως αγρότες- να πάμε στις Βρυξέλλες και να στήσουμε οδοφράγματα επειδή οι (ηγέτες) θα συναντηθούν την Πέμπτη", δήλωσε ο Βέλγος αγρότης Eddy Dewite στην πλευρά ενός αυτοκινητόδρομου που είχε αποκλειστεί από τρακτέρ.

Ένας άλλος Βέλγος αγρότης, ο 26χρονος Luca Mouton, δήλωσε: "Ο χρόνος τελείωσε. [Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει] να σκεφτούν τους αγρότες. Να μιλήσουν με τους αγρότες και όχι για τους αγρότες, να συζητήσουν τι είναι δυνατό. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο".

Ενώ η κρίση των αγροτών δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί, τουλάχιστον στο περιθώριο.

Οι αγρότες λένε ότι δεν αμείβονται αρκετά, ασφυκτιούν από τους φόρους και τους πράσινους κανόνες και αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

"[Οι προσδοκίες των αγροτών] είναι τεράστιες και πέρα από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί", δήλωσε ο Arnaud Rousseau, επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου FNSEA της Γαλλίας. "Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή προέρχεται από τη συσσώρευση κανόνων που στην αρχή αποδέχεσαι ... μέχρι που γίνονται υπερβολικοί".

Οι διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη έρχονται ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, στις οποίες η ακροδεξιά, για την οποία οι αγρότες αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη εκλογική ομάδα, θεωρείται ότι θα κερδίσει έδαφος.

Ενώ οι διαμαρτυρίες ήταν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές - αν και οι Γάλλοι αγρότες ψέκασαν με υγρή κοπριά τα τοπικά κτίρια της νομαρχίας και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά - η αστυνομία συνέλαβε 18 άτομα την Τετάρτη εν μέσω αντιπαράθεσης.

Μπλόκα

Οι συλληφθέντες οδηγούσαν τρακτέρ και προσπαθούσαν να αποκλείσουν τη χονδρική αγορά τροφίμων στο Rungis στο Παρίσι, ένα κομβικό σημείο για τα προϊόντα που προορίζονται για τη Γαλλία και όχι μόνο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν προειδοποίησε ότι ενώ οι διαμαρτυρίες στις εθνικές οδούς θα γίνουν ανεκτές, η αστυνομία δεν θα επιτρέψει στους αγρότες να αποκλείσουν τα αεροδρόμια ή την αγορά Rungis.

Συνολικά, υπάρχουν περίπου 100 αποκλεισμοί, είπε.

Η τηλεόραση BFM TV έδειξε αδιέξοδα κοντά στον ποταμό Λίγηρα, με τα τρακτέρ να εμποδίζονται από την αστυνομία να πλησιάσουν το Παρίσι. Έδειξε επίσης τρακτέρ να εγκαταλείπουν τους δρόμους και να κατρακυλούν σε χωράφια για να παρακάμψουν την αστυνομία. Ορισμένα κατάφεραν να φτάσουν στο Rungis, ανέφεραν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι στο Rungis, στο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων Zeebrugge - όπου οι δρόμοι πρόσβασης αποκλείστηκαν για δεύτερη ημέρα - και βρετανικοί όμιλοι λιανοπωλητών δήλωσαν ότι δεν βλέπουν ακόμη σημαντικές επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων.

Εκπρόσωπος του λιμανιού της Αμβέρσας-Μπριζ είπε ότι οι αγρότες άρχισαν επίσης να εμποδίζουν τα φορτηγά να βγαίνουν και να μπαίνουν στο λιμάνι της Αμβέρσας, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Ένας σημαντικός αυτοκινητόδρομος στο Βέλγιο είχε επίσης αποκλειστεί. Οι αγρότες μαγείρευαν πατάτες στην άκρη του αυτοκινητόδρομου.

Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν επίσης αρκετούς δρόμους στα σύνορά τους, ανέφερε η εφημερίδα La Voix du Nord.

Στην Ιταλία, αγρότες έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ κοντά σε σημεία πρόσβασης σε αυτοκινητόδρομους έξω από το Μιλάνο, στην Τοσκάνη και αλλού τις τελευταίες ημέρες.

Οι Γάλλοι αγρότες έχουν ήδη κερδίσει αρκετές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των σχεδίων της κυβέρνησης για σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων για το αγροτικό ντίζελ.

Σε ένα άλλο βήμα για να προσπαθήσει να κάμψει την οργή των αγροτών, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε 230 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη ενίσχυση για τους οινοπαραγωγούς.

Εισαγωγές από την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη αρκετά ακόμη μέτρα που ζητούσαν οι αγρότες, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Η πρόταση, η οποία θα απαιτήσει την έγκριση των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισάγει ένα "φρένο έκτακτης ανάγκης" για τα πιο ευαίσθητα προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία - πουλερικά, αυγά και ζάχαρη - επιτρέποντας δασμούς εάν οι εισαγωγές υπερβούν τα μέσα επίπεδα του 2022 και του 2023.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης την εξαίρεση των γεωργών για το 2024 από την απαίτηση να διατηρούν ένα ελάχιστο ποσοστό της γης τους σε αγρανάπαυση, ενώ εξακολουθούν να λαμβάνουν επιδοτήσεις της ΕΕ - ένα άλλο βασικό αίτημα των γεωργών.

Οι εισαγωγές από την Ουκρανία, για τις οποίες η ΕΕ έχει εξαιρέσει τις ποσοστώσεις και τους δασμούς μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, και οι ανανεωμένες συνομιλίες για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις χώρες της Νότιας Αμερικής στο μπλοκ Mercosur έχουν υποδαυλίσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire επανέλαβε ότι το Παρίσι δεν επιθυμεί να υπογραφεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Mercosur όπως είναι τώρα, λόγω της έλλειψης εγγυήσεων ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πληρούν τους κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εξακολουθεί να στοχεύει στη σύναψη της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις