Γαλλία: Η γεωργία θα αποτελέσει εθνικό μείζον θέμα γενικού ενδιαφέροντος

Στο ετήσιο συνέδριο της κυριότερης γαλλικής ένωσης αγροτών, ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau περιέγραψε σε αδρές γραμμές τον επερχόμενο νόμο για τη γεωργία και έκανε έναν απολογισμό των υφιστάμενων και επικείμενων εθνικών και ευρωπαϊκών μέτρων ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των αγροτών.

Σχεδόν δύο μήνες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε 62 γαλλικές και ευρωπαϊκές προτάσεις, η ένωση αγροτών FNSEA περίμενε με ανυπομονησία την ομιλία του υπουργού.

Ο Fesneau παρουσίασε "συγκεκριμένα" μέτρα και ένα χρονοδιάγραμμα για να καθησυχάσει τους αγρότες.

"Μέσα σε μόλις δύο μήνες, έχουμε σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο και [...] έχουμε επιταχύνει τις προσπάθειές μας να αλλάξουμε το λογισμικό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε στα μέλη της ένωσης την (Πέμπτη 28 Μαρτίου).

Νόμος για την αγροτική πολιτική

Ο Fesneau απαρίθμησε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η φορολογική στήριξη - ιδίως για το ντίζελ - και οι οικονομικές ενισχύσεις - για τα κλιματικά φαινόμενα ή την επιζωοτική αιμορραγική νόσο (EHD) για τους κτηνοτρόφους.

Απεικόνισε τις γενικές γραμμές του νόμου για τον γεωργικό προσανατολισμό, ο οποίος θα υποβληθεί στην κυβέρνηση την Τετάρτη (3 Απριλίου) και θα εξεταστεί από το Κοινοβούλιο στις αρχές Μαΐου.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο νόμος θα ψηφιστεί τον Ιούνιο, ώστε η συγκεκριμένη εφαρμογή να γίνει αισθητή στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από το φθινόπωρο και μετά.

"Το λέω αυτό στους βουλευτές που είναι παρόντες, η συζήτηση θα πρέπει να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε περαιτέρω και να απλοποιήσουμε ό,τι μπορεί να απλοποιηθεί", επέμεινε ο Fesneau.

Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης τη γεωργία ως "μείζονος γενικού συμφέροντος" για τη Γαλλία, γεγονός που θα επιτρέψει μακροπρόθεσμα να καταστεί η γεωργία προτεραιότητα για τις δράσεις της χώρας.

Οι κυρώσεις για περιβαλλοντικές παραβάσεις, υποσχέθηκε, θα επανεξεταστούν επειδή "είναι δυσανάλογες".

Απλούστευση της ΚΓΠ

Ο υπουργός μίλησε εκτενώς για τις εργασίες στις Βρυξέλλες σχετικά με την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναθεώρηση ορισμένων από τα πράσινα μέτρα της ΚΓΠ που επικυρώθηκαν την Τρίτη (26 Μαρτίου) από το Συμβούλιο Υπουργών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις