Ο κορυφαίος κατασκευαστής λιπασμάτων στον κόσμο σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Αργεντινή και τη Χιλή

Η Nutrien Ltd., ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ότι επιδιώκει να πωλήσει τις δραστηριότητες λιανικής πώλησης στην Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη, προκειμένου να επικεντρωθεί στη Βραζιλία και άλλες παγκόσμιες αγορές.

Η καναδική εταιρεία δίνει προτεραιότητα σε βασικές αγορές σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις αποδόσεις για τους επενδυτές, δήλωσε εκπρόσωπος σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Bloomberg.

Η Nutrien, η οποία δραστηριοποιείται στη Νότια Αμερική για περισσότερα από 25 χρόνια, προσπαθεί να ανακάμψει μετά την απότομη απώλεια των προσδοκιών για τα κέρδη της τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023 εν μέσω της πτώσης των τιμών των λιπασμάτων που έπληξαν τα αποτελέσματα λιανικής πώλησης.

Η εταιρεία ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι οι συναλλαγματικοί έλεγχοι της Αργεντινής σήμαιναν ότι έχασε χρήματα όταν μετέφερε συνάλλαγμα από τη χώρα, επειδή έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια πιο ακριβή συναλλαγματική ισοτιμία. Ο νέος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να καταργήσει τους ελέγχους καθώς επιδιώκει την απορρύθμιση της οικονομίας.

Η αποχώρησή της από τη λιανική αγορά της Αργεντινής έρχεται καθώς η χώρα επιδιώκει να κάνει πιο φθηνή την αγορά ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων για τους αγρότες μειώνοντας τους φόρους εισαγωγής και στις δύο εισροές.

Άλλες εταιρείες έχουν επίσης εγκαταλείψει το σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον της Αργεντινής τα τελευταία χρόνια, όπως η HSBC Holdings PLC και η Walmart Inc. Η Bayer AG εγκατέλειψε την επιχείρησή της στην Αργεντινή για τους σπόρους σόγιας το 2021.

Η Nutrien δεν είπε τι σκοπεύει να κάνει με το 50% της συμμετοχής της στην Profertil SA, μια επιχείρηση παραγωγής ουρίας και αμμωνίας που έχει με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία YPF SA της Αργεντινής. Η YPF, υπό νέα διοίκηση που διορίστηκε από τον Milei, επιδιώκει να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να επικεντρωθεί στις γεωτρήσεις σχιστόλιθου.

Η Nutrien δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλους τους πελάτες και τους συνεργάτες της μέσω της διαδικασίας εκποίησης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις