Σιτάρι: Οριακή άνοδος της τιμής

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι του Σικάγο αυξήθηκαν την Πέμπτη, ανακτώντας μέρος των απωλειών τους από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς το αμερικανικό δολάριο εξασθένησε, ενώ στην Αργεντινή δηλώνεται ότι οι φυτεύσεις θα είναι λιγότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Παρόλα αυτά, οι τιμές παρέμειναν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2020, λόγω της άφθονης προσφοράς από τον κορυφαίο αποστολέα Ρωσία και της ελλιπούς ζήτησης για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι και τη σόγια υποχώρησαν ελαφρώς, καθώς και οι δύο αγορές είχαν καλή προσφορά παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη συγκομιδή καλαμποκιού στην Αργεντινή, η οποία έχει πληγεί από μια ασθένεια καχεξίας που εξαπλώνεται από έντομα leafhopper.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade (CBOT) Wv1 σημείωνε άνοδο 0,4% στα 5,54-1/4 δολάρια το μπούσελ, στις 1040 GMT, μετά από πτώση 2,2% την Τετάρτη. Βρισκόταν κοντά στο χαμηλό τετραετίας των 5,24 δολαρίων που είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο.

Οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν καθηλωμένες μεταξύ 5,25 και 5,75 δολαρίων προς το παρόν, δήλωσε ο Ole Houe, διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών της IKON Commodities στο Σίδνεϊ.

"Είναι απίθανο να πάμε χαμηλότερα από τα 5,25 δολάρια", είπε, προσθέτοντας ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσαν ακόμη να διαταράξουν το εμπόριο και να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω, κάτι που θα αδικούσε τους κερδοσκόπους που έχουν συσσωρεύσει μεγάλες θέσεις πώλησης.

Το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό 5-1/2 μηνών της Τρίτης, αλλά η ενίσχυσή του τους τελευταίους μήνες έχει καταστήσει τις αμερικανικές εξαγωγές λιγότερο ελκυστικές για τους παγκόσμιους αγοραστές με άλλα νομίσματα. USD= FRX/

Επιφυλακτικοί για το καιρικό φαινόμενο La Nina και την ξηρασία, οι αγρότες της Αργεντινής είναι πιθανό να φυτέψουν 5,9 εκατομμύρια εκτάρια με σιτάρι την περίοδο 2024/25, πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ανακοίνωσε το χρηματιστήριο σιτηρών του Μπουένος Άιρες.

Οι έμποροι παρακολουθούσαν τις ξηρές συνθήκες στις νότιες πεδιάδες των ΗΠΑ και σε τμήματα της Ρωσίας, αλλά οι προβλέψεις προέβλεπαν βροχή σε τμήματα και των δύο περιοχών.

Οι χαμηλές τιμές του σιταριού σημαίνουν ότι το κέρδος γίνεται όλο και πιο απρόσιτο για τους Αμερικανούς αγρότες και πολλοί δεν αναμένουν να βγάλουν τα έξοδά τους το 2024.

Σε άλλες καλλιέργειες, η CBOT σόγιας Sv1 υποχώρησε κατά 0,5% στα 11,58-1/2 δολάρια το μπούσελ και το καλαμπόκι Cv1 μειώθηκε κατά 0,2% στα 4,29-1/4 δολάρια το μπούσελ. Και τα δύο συμβόλαια κυμαίνονταν κοντά σε χαμηλά τετραετίας που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο.

"Η επιστροφή σε ευνοϊκές συνθήκες στους αγρούς επιβαρύνει τις τιμές του καλαμποκιού στο Σικάγο", ανέφερε σε σημείωμά της η γαλλική εταιρεία συμβούλων Agritel, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανανεωμένη αβεβαιότητα σχετικά με το επίπεδο της συγκομιδής στην Αργεντινή στηρίζει τις τιμές.

Οι εκτιμήσεις για τη συγκομιδή καλαμποκιού στην Αργεντινή, τον υπ' αριθμόν 3 εξαγωγέα στον κόσμο, είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο λόγω μιας ασθένειας που προκαλεί καχεξία, δήλωσε αναλυτής του χρηματιστηρίου σιτηρών του Ροζάριο, καθώς μείωσε την πρόβλεψή του κατά 6,5 εκατομμύρια τόνους σε 50,5 εκατομμύρια τόνους.

Στα φασόλια σόγιας, η Παραγουάη , το νούμερο ένα στον κόσμο. 3 εξαγωγέας του ελαιούχου σπόρου, οδεύει προς μια συγκομιδή ρεκόρ σόγιας, αλλά οι εξαγωγείς ανησυχούν για τα χαμηλά επίπεδα των ποταμών που επιβραδύνουν τις μεταφορές κατά μήκος της βασικής υδάτινης οδού Παραγουάη-Παρανά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις