Η αγορά των βιοπροστατευτικών αξίζει σήμερα πάνω από 1,6 δισ. ευρώ

Η έρευνα για τα μέλη της IBMA, η οποία διεξήχθη στο τέλος του 2023, αποκάλυψε ότι η αγορά βιοπροστατευτικών συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ευρώπη και αξίζει πλέον πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η αγορά βιοπροστατευτικών έχει διπλασιαστεί από το 2016, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε μεταξύ 2019 και 2022, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες διαδικασίες αδειοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες σημαίνουν ότι οι καινοτόμοι πρέπει να περιμένουν έως και δέκα χρόνια για να εγκριθούν και να είναι διαθέσιμα για χρήση από τους γεωργούς τα προϊόντα βιοπροστατασίας.

Αυτό πρέπει να αλλάξει για να απελευθερωθεί πλήρως το δυναμικό των βιοπροστατευτικών και να τονωθεί η περαιτέρω ανάπτυξη. 

Οι αγρότες στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία περιμένουν δύο ή τρία χρόνια για την πλήρη αξιολόγηση της ασφάλειας και την τελική άδεια χρήσης σε σύγκριση με τη δεκαετή αναμονή που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες. 

Αυτό καθιστά την Ευρώπη μη ελκυστική για νέες επενδύσεις, θέτει σε κίνδυνο την αύξηση των θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία και θέτει τους ευρωπαίους γεωργούς σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σηματοδοτούν την επιτακτική ανάγκη για έναν ορισμό των βιοπροστατευτικών σε επίπεδο ΕΕ και μια ταχεία διαδικασία αδειοδότησης για τα προϊόντα βιοπροστατευτικών. Η IBMA εργάζεται για να τεθεί αυτό στην ημερήσια διάταξη του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας καθώς και στο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η ευρωπαϊκή αγορά βιοπροστατευτικών έχει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) σχεδόν 10%, ενώ η συμβατική αγορά φυτοπροστασίας έχει CAGR περίπου 4%. 

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αντικατοπτρίζει τη ζήτηση και την ανάγκη για αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον καταπολέμηση παρασίτων και ασθενειών, ιδίως δεδομένης της μείωσης της διαθεσιμότητας και της αποτελεσματικότητας πολλών χημικών λύσεων. 

Μια προηγούμενη έρευνα της IBMA έδειξε ότι υπάρχουν πάνω από 100 ουσίες στον αγωγό βιοπροστατευτικών που πρόκειται να υποβληθούν στη διαδικασία έγκρισης πριν από το 2028. 

Μόλις μπουν στην εργαλειοθήκη του αγρότη, μπορούν να παρέχουν αποτελεσματικό έλεγχο παρασίτων και ασθενειών σε πάνω από 28 εκατομμύρια εκτάρια, εκ των οποίων τα 23 εκατομμύρια είναι αροτραίες καλλιέργειες, υποστηρίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Και οι τέσσερις κατηγορίες βιοπροστατευτικών (Μικροβιακά, Φυσικές ουσίες, Ημιχημικά, Ασπόνδυλα) αυξάνονται. Τα ασπόνδυλα έχουν αυξηθεί περισσότερο με εκτιμώμενη αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 65% από το 2019, κάτι που είναι αναμενόμενο, καθώς η διαδικασία αδειοδότησης είναι σημαντικά συντομότερη. 

Η κατηγορία των φυσικών ουσιών έχει αυξηθεί περισσότερο από άποψη απόλυτης αξίας, σημειώνοντας αύξηση κατά 168,3 εκατ. ευρώ από το 2019. 

Η κατηγορία αυτή τείνει να αποτελεί σημείο εισόδου για τους κατασκευαστές που επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια των προϊόντων τους ώστε να περιλαμβάνουν βιολογικές ουσίες.

Εκτός από την παροχή συμβολής στον Στρατηγικό Διάλογο για το μέλλον της γεωργίας, η IBMA κάλεσε την επόμενη πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλίσει την ταχεία πρόσβαση σε λύσεις βιοπροστατευτικών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια για τους γεωργούς, τους καταναλωτές και το περιβάλλον, προβλέποντας έναν ευρύτατο ορισμό των βιοπροστατευτικών σε επίπεδο ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις