Ε.Ε.: Μειωμένες 23% οι εισαγωγές σιτηρών

Συνεχίζοντας την τάση της προηγούμενης περιόδου, η Ουκρανία αναδεικνύεται σε κεντρικό προμηθευτή μαλακού σίτου, κριθαριού και καλαμποκιού στην ΕΕ. Ειδικότερα, η Ουκρανία συνεισέφερε 5,1 εκατ. τόνους μαλακού σίτου, αποτελώντας το 70% των συνολικών εισαγωγών μαλακού σίτου, μαζί με 9,1 εκατ. τόνους καλαμποκιού (67%) και 0,7 εκατ. τόνους (48%) κριθαριού. Ο σημαντικός ρόλος της χώρας υπογραμμίζει τη διαρκή επιρροή της στις αγορές σιτηρών της ΕΕ.

Τουρκική επιρροή στο σκληρό σιτάρι
Στον τομέα του σκληρού σιταριού, η Τουρκία εδραιώνει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ, παρέχοντας 700,2 χιλιάδες τόνους, που αντιπροσωπεύουν το 34% των συνολικών εισαγωγών σκληρού σιταριού. Η σημαντική αυτή συνεισφορά υπογραμμίζει τον αναπόσπαστο ρόλο της Τουρκίας στην κάλυψη των αναγκών της ΕΕ σε σκληρό σιτάρι.

Ρωσική συνεισφορά σε πολλαπλά σιτηρά
Η Ρωσία, σημαντικός παίκτης στο παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών, διατηρεί το κύρος της ως βασικός προμηθευτής της ΕΕ σε διάφορους τύπους σιτηρών. Στις αξιοσημείωτες εισαγωγές από τη Ρωσία περιλαμβάνονται 437,1 χιλιάδες τόνοι σκληρού σίτου, 318,7 χιλιάδες τόνοι μαλακού σίτου, 273,0 χιλιάδες τόνοι καλαμποκιού, 181,5 χιλιάδες τόνοι σίκαλης, 59,1 χιλιάδες τόνοι κριθαριού και 2,3 χιλιάδες τόνοι σόργου.

Οι ποικίλες συνεισφορές της Ρωσίας υπογραμμίζουν τη σημασία της για την κάλυψη των αναγκών της ΕΕ σε σιτηρά.

Καθώς η ΕΕ παλεύει με τη σημαντική μείωση των εισαγωγών σιτηρών αυτή τη σεζόν, ο ρόλος της Ουκρανίας και της Ρωσίας ξεχωρίζει στη διατήρηση του εφοδιασμού της περιοχής με σιτηρά. Παρά τη μείωση των συνολικών εισαγωγών, αυτοί οι βασικοί προμηθευτές εξακολουθούν να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών της ΕΕ σε σιτηρά, διαμορφώνοντας το τοπίο του περιφερειακού γεωργικού εμπορίου.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις