Απάτη στο Ελαιόλαδο: Πώς η τεχνολογία Blockchain προστατεύει τους καταναλωτές

Το ελαιόλαδο, γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία και τη γεύση του, δυστυχώς δεν είναι άμοιρο από απάτες. Η νοθεία και η παραποίηση του ελαιολάδου πλήττουν τόσο τους καταναλωτές, όσο και τους παραγωγούς, βλάπτοντας την υγεία και την φήμη αντίστοιχα.

Μία ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Κρήτη, έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα με ένα καινοτόμο εργαλείο ιχνηλασιμότητας. Η DNAblockchain, όπως ονομάζεται, βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και στα δεδομένα DNA, για να διασφαλίσει την αυθεντικότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (ΕΠΟ).

Πώς λειτουργεί; Η εταιρεία δημιουργεί "προφίλ DNA" για κάθε ποικιλία ελιάς που χρησιμοποιείται στην παραγωγή  EVOO. Για παράδειγμα, η Κορωνέικη, που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της ελληνικής παραγωγής ΕΠΟ, αποκτά το δικό της μοναδικό προφίλ. Στη συνέχεια, συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα DNA με ποιοτικά χαρακτηριστικά, την τοποθεσία του ελαιώνα και την ποσότητα του παραγόμενου και αποθηκευμένου EVOO , η DNAblockchain χτίζει μια πλήρη ιστορία ιχνηλασιμότητας.

Η ιστορία αυτή γίνεται διαθέσιμη στους καταναλωτές μέσω ενός απλού QR code στη φιάλη του ΕVOO. Σκανάροντας το QR code, οι καταναλωτές μπορούν να δουν την πορεία του προϊόντος τους, από το δέντρο έως το ράφι, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα και την ποιότητά του.

Η DNAblockchain αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πάταξη της απάτης στο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας την δύναμη της τεχνολογίας, η εταιρεία προστατεύει τους καταναλωτές, προάγει την διαφάνεια στην αγορά και στηρίζει τους παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις