Νέα δέσμη μέτρων για τους αγρότες ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ ανακοίνωσε το Σάββατο μια νέα δέσμη 14 μέτρων που ελπίζει ότι θα «γυρίσει σελίδα»α στην αγροτική κρίση, η οποία προκάλεσε μπλόκα στις αρχές του έτους. Τα μεγάλα συνδικάτα χαιρέτισαν την κίνηση, αλλά προειδοποίησαν ότι θα παραμείνουν σε επιφυλακή.

Εργαζόμαστε σε συγκεκριμένα μέτρα για τους αγρότες μας", δήλωσε ο Gabriel Attal στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην τοπική αγορά θαλασσινών στην Πιρού, στη βορειοδυτική περιοχή La Manche.

"Αυτά τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία προστίθενται στα 67 μέτρα που ανακοίνωσα στις 26 Ιανουαρίου, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των γεωργών μας και να εγγυηθούμε ένα ευημερούν μέλλον για τη γεωργία μας", είπε.

Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι η υποσχεθείσα παρουσίαση της τελικής έκδοσης του σχεδίου αναγωγής Ecophyto 2030 pesticide στις αρχές Μαΐου, η οποία είχε τεθεί σε αναμονή λόγω της γεωργικής κρίσης.

Υπάρχει επίσης μια νέα ενίσχυση για την ταμειακή ροή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η επιτάχυνση 100 έργων αποθήκευσης νερού ή άρδευσης που ξεκινούν φέτος και ένα σχέδιο ενίσχυσης για τρία διαμερίσματα που πλήττονται από καιρικές κρίσεις όπως οι σοβαρές πλημμύρες (Pyrénées-Orientales, Aude, Hérault).

50 εκατ. ευρώ προορίζονται για έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και ανάπτυξης τοπικών τομέων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Συγκρατημένη αισιοδοξία
Τα μέτρα έρχονται μετά από πρωτοφανείς διαμαρτυρίες των αγροτών νωρίτερα φέτος και έντονες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν αρκετούς μήνες.

Η κυβέρνηση ελπίζει να εισέλθει σε μια νέα φάση με τη συγκεκριμένη εφαρμογή καθενός από αυτά τα μέτρα, τα οποία χαιρέτισαν οι μεγάλες αγροτικές ενώσεις, η FNSEA και η Ένωση Νέων Αγροτών το Σάββατο.

Υποσχέθηκαν όμως να είναι "εξαιρετικά προσεκτικοί".

"Μια κρίση δεν τελειώνει με το χτύπημα των δακτύλων", δήλωσε το Σάββατο στο Franceinfo ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της FNSEA Christophe Chambon.

"Όλα όσα έχουν ανακοινωθεί εδώ και μήνες πρέπει να φτάσουν στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις", είπε.

Ο πρόεδρος του Coordination Rurale (Αγροτικός Συντονισμός) δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.

"Μας δίνεται η αίσθηση ότι κινούμαστε γρήγορα, αλλά πολλά μέτρα θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί από την αρχή", δήλωσε.

Μια συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, που είχε υποσχεθεί από την Αγροτική Έκθεση του Φεβρουαρίου, θα πρέπει να καταστήσει δυνατή την επισφράγιση της εισόδου σε μια νέα φάση, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία.
Ο Attal δήλωσε ότι δεν θα απογοητεύσει τους αγρότες.

"Αυτό είναι ένα ζήτημα εμπιστοσύνης", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις μελλοντικές αγροτικές διαμαρτυρίες. "Δεν θέλουμε να μπούμε σε αμοιβαίο εκβιασμό με τα συνδικάτα", είπε.

Την επόμενη εβδομάδα, οι βουλευτές θα κληθούν να εξετάσουν το νομοσχέδιο για τον αγροτικό προσανατολισμό, το οποίο αναθεωρήθηκε μετά την κρίση.

Θα εξεταστεί η απλοποίηση των κανόνων γύρω από τα φυτοφάρμακα και η χρήση ενός ευρωπαϊκού δείκτη αντί του γαλλικού που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα.

Ορισμένες ΜΚΟ έχουν επικρίνει τον ευρωπαϊκό δείκτη επειδή διαφοροποιεί λιγότερο σαφώς την επιβλαβή φύση των φυτοφαρμάκων.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης ότι η μεταρρύθμιση των γεωργικών συνταξιοδοτικών ταμείων θα εφαρμοστεί από το 2026, με βάση τα 25 καλύτερα χρόνια μιας καριέρας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις