Ε.Ε.-Ουκρανία: Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την παράταση του "καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τις μεταφορές"

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε εντολή για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία σχετικά με την παράταση της Συμφωνίας για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, το λεγόμενο "καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τις μεταφορές".

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινοτήτων, Εδαφών και Ανάπτυξης Υποδομών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ξεκινήσει επίσημα διαπραγματεύσεις για την παράταση της Συμφωνίας για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ. Η σχετική εντολή για τις διαπραγματεύσεις εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ κατά τη συνεδρίασή του στις 29 Απριλίου.

Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση της συμφωνίας, δηλαδή του "καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τις μεταφορές", για τουλάχιστον 12 μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι μήνες. 

Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης διμερών μεταφορών χωρίς άδεια τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2025 συμπεριλαμβανομένου.

"Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις για την παράταση της Συμφωνίας. Είναι σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε τη δυνατότητα εκτέλεσης εμπορευματικών μεταφορών χωρίς άδειες, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα τη δυνατότητα εξαγωγής ουκρανικών προϊόντων, που σημαίνει στήριξη της οικονομίας μας, και εισαγωγής των απαραίτητων για τη χώρα μας αγαθών", δήλωσε ο Oleksandr Kubrakov, Υπουργός Κοινοτήτων, Εδαφών και Ανάπτυξης Υποδομών.

Σημείωσε ότι η ουκρανική πλευρά συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους έξι μήνες για να διασφαλίσει ότι η απόφαση για την παράταση της συμφωνίας θα ληφθεί εγκαίρως - μέχρι το τέλος Ιουνίου.

"Είναι σημαντικό όλες οι τροποποιήσεις της παραταθείσας Συμφωνίας να είναι σαφείς, διαφανείς και να μην περιορίζουν το δικαίωμα των ουκρανικών αερομεταφορέων να μεταφέρουν ελεύθερα αγαθά από και προς την Ουκρανία", πρόσθεσε ο υπουργός.

Το επίσημο κείμενο προς συζήτηση θα αποσταλεί στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις