Οι ρωσικές τιμές εξαγωγής σιταριού συνεχίζουν να αυξάνονται

Οι ρωσικές τιμές εξαγωγής σιταριού συνέχισαν να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ασταθείς καιρικές συνθήκες καθιστούσαν δύσκολες τις προβλέψεις για τη σοδειά.

Σε συνδυασμό με τον ξηρό καιρό στα νότια της χώρας, οι παγετοί του Μαΐου στις κεντρικές περιοχές, στην περιοχή του Βόλγα και σε ορισμένες νότιες περιοχές θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καλλιέργεια, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η τιμή του ρωσικού σιταριού με πρωτεΐνη 12,5% που έχει προγραμματιστεί για παράδοση ελεύθερο επί του σκάφους (FOB) τον Ιούνιο ήταν 216 δολάρια ανά μετρικό τόνο, από 212 δολάρια ανά τόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εταιρεία συμβούλων γεωργίας Sovecon προσδιόρισε την ίδια κατηγορία σιταριού στα 215-219 δολάρια τον τόνο, από 213-216 δολάρια τον τόνο FOB.

«Οι καιρικές συνθήκες στη Ρωσία αποτέλεσαν βασικό θέμα για την παγκόσμια αγορά. Οι βροχές στο Νότο στις 30 Απριλίου - 1 Μαΐου ήταν περιορισμένες... Επίσης, οι προοπτικές βροχόπτωσης επιδεινώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τα μοντέλα νωρίτερα προέβλεπαν σημαντική βροχή στο Νότο αυτό το Σαββατοκύριακο, κάτι που δεν ισχύει πλέον", έγραψε η Sovecon σε εβδομαδιαίο σημείωμα, υποδηλώνοντας μια ακόμη αναθεώρηση των προβλέψεων για τη σοδειά.

«Τα μετεωρολογικά μοντέλα προβλέπουν πιο αξιοσημείωτες βροχές στο Νότο κατά το δεύτερο μισό του Μαΐου, αλλά μέχρι τότε τα φυτά είναι πιθανό να έχουν επηρεαστεί σημαντικά».

Το IKAR μείωσε τις προβλέψεις του την περασμένη εβδομάδα για τη σοδειά σιταριού και τις εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Οι εξαγωγές της μειώθηκαν σε 0,77 εκατ. μετρικούς τόνους σιτηρών σε μια μειωμένη εργάσιμη εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα, από 0,99 εκατ. μετρικούς τόνους την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εξαγωγές περιλάμβαναν 0,67 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιταριού, από 1,07 μετρικούς τόνους μια εβδομάδα νωρίτερα, έγραψε η Sovecon, επικαλούμενη στοιχεία λιμένων.

Η Sovecon διατήρησε την πρόβλεψή της για εξαγωγές ρεκόρ για τον Απρίλιο, ύψους 4,6 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, έναντι 4,4 εκατομμυρίων τόνων ένα χρόνο νωρίτερα.

Μέχρι τις 26 Απριλίου, οι αγρότες είχαν σπείρει 4,9 εκατομμύρια εκτάρια σιτηρών σε σύγκριση με 7,1 εκατομμύρια εκτάρια την ίδια περίοδο το 2023. Αυτό περιελάμβανε 1,1 εκατομμύρια εκτάρια ανοιξιάτικου σιταριού, σε σύγκριση με 2,2 εκατομμύρια πέρυσι, έγραψε η Sovecon.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις