Ελαιόλαδο: Ανεβαίνουν οι τιμές παγκοσμίως

Οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, άμεση συνέπεια της σκληρής πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής και της επιβάρυνσης από τα υψηλά επιτόκια. Οι αγορές ελιάς με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ΕΕ - Μπάρι (Ιταλία), Χανιά (Ελλάδα) και Jaén (Ισπανία) - παλεύουν με ιστορικές εκρήξεις τιμών, ενώ η παγκόσμια παραγωγή έχει πέσει κατακόρυφα από 3,4 μετρικούς τόνους πέρυσι σε 2,3 μετρικούς τόνους φέτος.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ένα σενάριο όπου η ζήτηση ελαιολάδου θα ξεπεράσει την προσφορά, επιδεινώνοντας την κρίση του κόστους ζωής και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών.

Στην Ισπανία - η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου - τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) ανεβάζουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 864,5 ευρώ (931,02 δολάρια ΗΠΑ) ανά 100 κιλά (+64,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους), ενώ για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, είναι 831 ευρώ (894,94 δολάρια ΗΠΑ) ανά 100 κιλά (+71,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους).

Εν τω μεταξύ, στα 968 ευρώ (1042,48 δολάρια ΗΠΑ) ανά 100 κιλά, η Ιταλία βιώνει μια αύξηση της τιμής του ελαιολάδου κατά 60,5%, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στην Ελλάδα έχει κάνει άλμα κατά 82,8% από πέρυσι, και βρίσκεται στα 850 ευρώ (915,40 δολάρια ΗΠΑ) ανά 100 κιλά φέτος.

Υψηλές τιμές για υψηλής ποιότητας μάρκες
Εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και των περιορισμένων προμηθειών, οι μάρκες ελαιολάδου αναμένεται να κοστίζουν περισσότερο.

Οι premium μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Odysea και Belazu, χρεώνουν ήδη τους καταναλωτές 18 λίρες (22,56 δολάρια ΗΠΑ) για ένα λίτρο, ενώ η Napolina πωλείται σχεδόν 15 λίρες (18,80 δολάρια ΗΠΑ) ανά λίτρο σε ορισμένα καταστήματα, ενώ η Filippo Berio λίγο πάνω από 13 λίρες (16,26 δολάρια ΗΠΑ).

Οι μάρκες ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, όπως η Filippo Berio, έχουν αυξήσει τις τιμές των προϊόντων τους (Πίστωση εικόνας: Filippo Berio) Οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο αυξήθηκαν κατά 60% στην Ιταλία και την Ισπανία τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας το 80% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη ΔΟΕ. Οι αυξανόμενες τιμές υποκινούν τώρα τη στροφή σε εναλλακτικές λύσεις, όπως το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο.

Εν τω μεταξύ, οι λιανοπωλητές τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για να αποφύγουν περιπτώσεις κλοπών ελαιολάδου σε σούπερ μάρκετ, ενώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί ως το «πιο περιζήτητο προϊόν» για τους κλέφτες καταστημάτων στην Ισπανία.

Εξασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας
Ως καλλιέργειες, οι σπόροι ελαιολάδου είναι «εξαιρετικά» ευαίσθητοι στην κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν οι αναλυτές ελαιούχων σπόρων. Συνήθως θεωρούνται αρκετά ανθεκτικοί στην ξηρασία, οι πρόσφατες συνθήκες ήταν πολύ σκληρές για να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας, ιδίως κατά τη χειμερινή περίοδο, φαίνεται να επηρεάζει τους ανθοφόρους οφθαλμούς. Ο μικρός αριθμός ημερών με χαμηλές θερμοκρασίες που έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ανθοφορία κατά τη διάρκεια της άνοιξης θα μειώσει την ποσότητα και την ποιότητα των ελιών και του ελαιολάδου", υπογραμμίζει μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική, στην Ελλάδα.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι από το 2031-2070, οι μη αρδευόμενες ελαιοκαλλιέργειες «δεν μπορούν να διατηρηθούν» στην περιοχή της Χαλκιδικής από άποψη οικονομικής βιωσιμότητας.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ελαιώνων στην περιοχή. Τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για «επαρκή και έγκαιρο σχεδιασμό» των κατάλληλων μέτρων προσαρμογής, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελαιοκομικού τομέα.

Ένας «βαθύς» μετασχηματισμός
Για τον μετριασμό των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και των τιμών, η Deoleo - ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο στην Ισπανία - καλεί τον κλάδο να υποστεί έναν «βαθύ μετασχηματισμό», καθώς αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του.

«Ο ισχυρός πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια και τις δυσμενείς προβλέψεις για τη συγκομιδή ελαιολάδου (όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα λόγω του κύκλου ξηρασίας) έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των τιμών», λέει ο Miguel Angel Guzman, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo.

Ο κλάδος του ελαιολάδου χρειάζεται μια βαθιά μεταμόρφωση για να καταπολεμήσει την αστάθεια των τιμών, λέει η Deoleo- ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου της Ισπανίας. για να σωθούν οι ελαιοκαλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καλεί τον κλάδο να «πάρει τα ηνία» για να τροφοδοτήσει τη μείωση της αστάθειας των τιμών και την αύξηση της προβλεψιμότητας.

«Αυτό θα είναι το κλειδί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξωτερικοί παράγοντες, με μεγαλύτερο ή μικρότερο αντίκτυπο στην προσφορά και τη ζήτηση, να έχουν τόσο καθοριστικό αντίκτυπο στην τιμή του προϊόντος και, κατά συνέπεια, στις ενέργειες που αναγκάζονται να αναλάβουν οι εταιρείες, καθώς και στο μέλλον της κατηγορίας».

Το ακανόνιστο κλίμα συνεχίζεται
Σύμφωνα με έκθεση του FAO για την επισιτιστική ασφάλεια, οι καταστροφές έχουν προκαλέσει απώλειες καλλιεργειών ύψους 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, στις οποίες η κλιματική αλλαγή, η ζέστη και οι ακανόνιστες βροχές παίζουν καθοριστικό ρόλο.

«Η γεωργία είναι ένας από τους πιο εκτεθειμένους και ευάλωτους τομείς στο πλαίσιο του κινδύνου καταστροφών, δεδομένης της βαθιάς εξάρτησής της από τους φυσικούς πόρους και τις κλιματικές συνθήκες», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του FAO QU Dongyu.

«Οι επαναλαμβανόμενες καταστροφές έχουν τη δυνατότητα να διαβρώσουν τα κέρδη στην επισιτιστική ασφάλεια και να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα των αγροδιατροφικών συστημάτων», προειδοποιεί.

Η άνοδος των θερμοκρασιών επηρέασε και άλλες καλλιέργειες, όπως το κακάο, νωρίτερα φέτος, όταν η ξηρασία El Niño στη Δυτική Αφρική εκτόξευσε τις τιμές της σοκολάτας σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό ώθησε τη Nestlé να αυξήσει επίσης τις τιμές, εν μέσω υψηλότερων τιμών των συστατικών.

Πέρυσι, η Ινδία - ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο - αντιμετώπισε επίσης τις επιπτώσεις ενός ακανόνιστου κλίματος, όταν είδε υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο. Αυτό οδήγησε σε υπερβολικά υψηλές τιμές ρυζιού, αποθήκες ρυζιού και αγορές πανικού.

Εν τω μεταξύ, ο καφές παλεύει με τις ακανόνιστες βροχοπτώσεις και την ακραία ζέστη που βλάπτουν όλο και περισσότερο την καλλιέργεια, με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ να σημειώνει μείωση της παραγωγής καφέ στην Ασία και την Ωκεανία (4,7%) και την Αφρική (7,2%) σε μια έκθεση για το 2023. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά τους βασικούς παραγωγούς στο Βιετνάμ, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ουγκάντα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις