Ζάχαρη: Το Καζακστάν απαγορεύει τις εξαγωγές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Το Καζακστάν απαγορεύει την εξαγωγή ζάχαρης από τη χώρα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της δημοκρατίας. Το μέτρο αυτό θα καλύψει πλήρως τη ζήτηση των Καζακιστανών για ζάχαρη κατά την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

«Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής (ΔΕΑ) για την εξωτερική εμπορική πολιτική και τη συμμετοχή σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου υπό την προεδρία του αναπληρωτή πρωθυπουργού Serik Zhumangarin, εξετάστηκε το θέμα του εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς με ζάχαρη για την επόμενη περίοδο πριν από τη συγκομιδή της νέας καλλιέργειας ζαχαρότευτλων», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.

Επί του παρόντος, το ισοζύγιο των αποθεμάτων ζάχαρης στις αποθήκες και των εισαγωγών στο Καζακστάν είναι περίπου 256 χιλιάδες τόνοι. Αυτό είναι το ήμισυ της ετήσιας ζήτησης της χώρας (500-550 χιλιάδες τόνοι).

«Τα αποθέματα πρώτης ύλης ζάχαρης και ζαχαροκάλαμου στις αποθήκες ανέρχονται σήμερα σε 136 χιλιάδες τόνους. Μαζί με την ποσόστωση για την εισαγωγή ρωσικής ζάχαρης ύψους 120 χιλιάδων τόνων μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024, είναι περίπου 256 χιλιάδες τόνοι. Επιπλέον, το Καζακστάν διαθέτει ποσόστωση για την αφορολόγητη εισαγωγή 300 χιλιάδων τόνων πρώτης ύλης ζαχαροκάλαμου προς μεταποίηση μέχρι το τέλος του 2024.

Κατά μέσο όρο, η κατανάλωση ανά μήνα είναι 46 χιλιάδες τόνοι και το καλοκαίρι η ζήτηση φτάνει τους 60 χιλιάδες τόνους. Τα διαθέσιμα αποθέματα ζάχαρης είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση ζάχαρης μέχρι τη νέα συγκομιδή", δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Yerbol Taszhurekov.

Η υπηρεσία Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι στο εγγύς μέλλον η καζακική πλευρά σχεδιάζει να διεξαγάγει συνομιλίες με τους Ρώσους συναδέλφους της για την αύξηση της ποσόστωσης για την προμήθεια ρωσικής ζάχαρης κατά άλλους 100 χιλιάδες τόνους μέχρι το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να διασφαλιστεί ο αδιάλειπτος εφοδιασμός του Καζακστάν με ζάχαρη, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έλαβε συλλογική απόφαση για τη θέσπιση προσωρινής απαγόρευσης των εξαγωγών ζάχαρης από το Καζακστάν προς τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΑΕΕ, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024. Το μέτρο αυτό δεν θα επηρεάσει τη διεθνή διαμετακόμιση.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις