Σιτάρι: Αυξάνεται η τιμή στο Σικάγο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο αυξήθηκαν την Πέμπτη, καθώς η Ρωσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε βασικές περιοχές καλλιέργειας σιτηρών λόγω παγετού, ενώ το καλαμπόκι και η σόγια σημείωσαν επίσης άνοδο.

Τρεις από τις βασικές σιτοπαραγωγικές περιοχές της Ρωσίας κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη, επικαλούμενες τους παγετούς του Μαΐου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες και θα μειώσουν τη φετινή συγκομιδή.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις των παγετώνων στη Ρωσία, τον κορυφαίο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο, θα παρακολουθούνται στενά, καθώς οι καλλιέργειες εισέρχονται σε μια περίοδο-κλειδί για την ανάπτυξή τους.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade (CBOT) Wv1 σημείωνε άνοδο 1,7% στα 6,45 δολάρια το μπούσελ στις 1011 GMT.

Το Υπουργείο Γεωργίας Δασών και Αλιείας της Ιαπωνίας (MAFF) αγόρασε 114.077 μετρικούς τόνους σιταριού ποιότητας τροφίμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία σε έναν τακτικό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

Το καλαμπόκι Cv1 κέρδισε 0,55% στα 4,61 δολάρια το μπούσελ, ενώ η σόγια Sv1 αυξήθηκε 0,35% στα 12,32 δολάρια το μπούσελ.

Το χρηματιστήριο σιτηρών Rosario της Αργεντινής δήλωσε ότι η πανούκλα του φυλλοδέτη κατέστρεψε περίπου το 20% της σοδειάς καλαμποκιού τη φετινή περίοδο, ενώ μείωσε την εκτίμησή του για τη συγκομιδή του 2023/24 σε 47,5 εκατ. τόνους από 50 εκατ. τόνους.

Το χρηματιστήριο διατήρησε επίσης την εκτίμησή του για την τρέχουσα συγκομιδή σόγιας στα 50,0 εκατομμύρια τόνους, αν και προειδοποίησε ότι η συγκομιδή έχει καθυστερήσει λόγω των βροχών και της υψηλής υγρασίας.

Οι εισαγωγές σόγιας της Κίνας τον Απρίλιο σημείωσαν άλμα 18% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 8,57 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για τον Απρίλιο, καθώς οι αγοραστές άρπαξαν τα φτηνά και άφθονα βραζιλιάνικα φασόλια.

Οι προσδοκίες ότι οι εκθέσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την προσφορά και τη ζήτηση του Μαΐου και την παραγωγή καλλιεργειών που θα υποβληθούν την Παρασκευή θα δείξουν επαρκή προσφορά περιόρισαν την ανάκαμψη.

Υπήρξαν κάποιες ανοδικές εξελίξεις που πυροδότησαν την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων θέσεων που οδήγησαν τα κέρδη, αλλά η έκθεση του USDA που αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δείξει άνετες προοπτικές προσφοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως, δήλωσε η Bergman Grains Research.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις