Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να αποσύρει δωρεάν δικαιώματα που δίδονται σε ρυπογόνες βιομηχανίες στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) για την έγκριση ενός μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, τη Δευτέρα (14 Σεπτεμβρίου).
Η εισφορά CO2 σε εισαγωγείς αγαθών από χώρες με λιγότερο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα είναι ένας από τους νέους «ιδίους πόρους» που θεωρείται ότι χρηματοδοτεί το ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο νέος φόρος άνθρακα, ωστόσο, αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας να καταστεί ο νέος μηχανισμός συμβατός με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Προς τούτο, ο Ντομπρόβσκις είπε ότι θα είναι «σημαντικό» να επανεξετάσουμε τις δωρεάν αποζημιώσεις που παρέχονται βάσει του ισχύοντος συστήματος ETS σε βιομηχανίες υψηλής ρύπανσης ή έντασης ενέργειας για να παραμείνουν στην Ευρώπη.
«Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου δίνουμε στις εταιρείες μας δωρεάν δικαιώματα, βασικά τους αφήνουν να μολύνουν και, στη συνέχεια, οι εισαγωγές των ίδιων αγαθών υπόκεινται σε εισφορές, πρόσθετες πληρωμές, με βάση το γεγονός ότι ρυπαίνουν», δήλωσε ο Ντομμπρόβκης κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου διοργανώθηκε από το BusinessEurope.
Στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα, που ξεκίνησε τον Ιούλιο και άνοιξε μέχρι τον Οκτώβριο, η Επιτροπή δήλωσε ότι το νέο μέτρο θα ήταν εναλλακτική λύση για την τρέχουσα δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα, λόγω της τιμολόγησης του άνθρακα το ETS της ΕΕ.
Ο Ντομπρόβσκις συμφώνησε ότι δεν μπορούν να αποσυρθούν δωρεάν δικαιώματα πριν από τη δημιουργία του νέου μηχανισμού προσαρμογής του άνθρακα. «Είναι αλήθεια ότι πρέπει να συμβαδίζει παράλληλα».
Ωστόσο, επέμεινε ότι και οι δύο επιλογές ταυτόχρονα δεν είναι δυνατές, καθώς η Ευρώπη παίρνει «πολύ σοβαρά» το ζήτημα της συμβατότητας με τον ΠΟΕ.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Ιούλιο ότι η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση σχετικά με έναν μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, με σκοπό την εισαγωγή τους το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2023.
Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι εξακολουθούν να διερευνούν εάν θα ήταν φόρος, δασμός, εισφορά ή άλλος μηχανισμός.
Ο Markus Beyrer, γενικός διευθυντής της BusinessEurope, δήλωσε ότι οι μεγάλοι εργοδότες συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει «διπλό πλεονέκτημα» για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, και ο νέος μηχανισμός προσαρμογής του άνθρακα πρέπει να είναι συμβατός με τον ΠΟΕ.
Φοβόταν όμως ότι ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, μόλις αφαιρεθούν τα δωρεάν δικαιώματά τους. Είπε ότι ξένες εταιρείες όπου οι περιβαλλοντικοί κανόνες είναι παρόμοιοι με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα κερδίσουν εξαιρέσεις για να αποφύγουν πρόσθετες πληρωμές στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Για το λόγο αυτό, υπερασπίστηκε τη διατήρηση ορισμένων δωρεάν επιδομάτων για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις