Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να επικαιροποιήσει την οδηγία της ΕΕ για τον αμίαντο στην εργασία. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους της έκθεσης στον αμίαντο. Αποτελεί μέρος της συνολικής προσέγγισης της Επιτροπής για την καλύτερη προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από τον αμίαντο και για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος χωρίς αμίαντο.
Ο αμίαντος είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη, καρκινογόνος ουσία που εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλά από τα κτίριά μας και είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν στην ΕΕ. Σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι κανένας εργαζόμενος δεν εκτίθεται σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 0,01 ίνες αμιάντου ανά κυβικό εκατοστό (f/cm³) κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου. Αυτό είναι δέκα φορές χαμηλότερο από το προηγούμενο όριο έκθεσης.
Μετά από αυτή τη μεταβατική περίοδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα λεγόμενο «διπλό μοντέλο», το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιλέξουν μεταξύ:
- οριακή τιμή ίση με 0,01 ίνες ανά cm³ συμπεριλαμβανομένων λεπτότερων ινών αμιάντου· ή
- οριακή τιμή ίση με 0,002 ίνες ανά cm³ χωρίς να περιλαμβάνονται λεπτότερες ίνες αμιάντου.
Η Επιτροπή θα παράσχει στα κράτη μέλη κατευθυντήριες γραμμές για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της αναθεωρημένης οδηγίας, καλύπτοντας πτυχές όπως η μετάβαση σε πιο σύγχρονες μεθόδους μέτρησης ινών, προγράμματα εκπαίδευσης και εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μια μεταβατική περίοδο προκειμένου τα κράτη μέλη να στραφούν σε μια πιο σύγχρονη και ευαίσθητη μέθοδο για την καταμέτρηση των ινών αμιάντου, συγκεκριμένα από το τρέχον μικροσκόπιο αντίθεσης φάσης στην ηλεκτρονική μικροσκοπία.
Μετά την επίσημη έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να ενσωματώσουν την οδηγία της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις