Ιταλικό «ΣΤΟΠ» στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε γεωργικές εκτάσεις

Η ιταλική κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να απαγορεύσει τη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε γεωργικές εκτάσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία των αγροτών και την οικολογική ισορροπία, σύμφωνα με την πλατφόρμα SOS Rural.

Πρόκειται, λέει η SOS Rural, «για μια απολύτως αποφασιστική πολιτική κίνηση για ολόκληρη την ύπαιθρο της νότιας Ευρώπης, η οποία δέχεται πιέσεις από τοπικές και εθνικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη μαζική επίστρωση αγροτικών εκτάσεων, ιδιοκτησίας αγροτών, οι οποίοι προηγουμένως επιβαρύνονταν με νομοθεσία που καθιστά τη δραστηριότητά τους μη βιώσιμη».

Η ενέργεια αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την εν λόγω πλατφόρμα, για την οποία «η Ιταλία δημιουργεί ένα προηγούμενο που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις καταχρήσεις των πολιτικών και των πολυεθνικών σε βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων που είναι διχασμένοι, αδύναμοι και συνθλίβονται από λεόντειους και καφκικούς κανονισμούς».

Στην Ισπανία, σύμφωνα με το SOS Rural, η πολιτική ομάδα Sumar έχει επίσης μόλις παρουσιάσει μια Πρόταση Νόμου (PNL) για τη ρύθμιση της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε περιοχές ειδικής οικολογικής προστασίας, αναγνωρίζοντας μια ανησυχία παρόμοια με εκείνη που οδήγησε την Ιταλία να διατηρήσει τη γεωργική γη και το περιβάλλον, επιδιώκοντας να θεσπίσει μέτρα που να εναρμονίζουν την παραγωγή ενέργειας με τη γεωργική δραστηριότητα.

Ανησυχία για την ερημοποίηση της γεωργικής γης που καταλαμβάνεται από ηλιακούς συλλέκτες
Η δράση της ιταλικής κυβέρνησης υποκινείται επίσης από την ανησυχία για την έκταση της ερημοποίησης που προκαλείται από τη μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, καθώς κάτω από αυτούς δεν αναπτύσσεται τίποτα λόγω των ζιζανιοκτόνων που εφαρμόζονται, αφήνοντας το έδαφος άγονο. Μόλις σκάσει η φούσκα των πλακών, εκεί που υπήρχαν πράσινες καλλιέργειες που δέσμευαν το CO2, θα υπάρχει μόνο ξηρό, άχρηστο χώμα, παλιοσίδερα και γυαλί.

Για την SOS Rural, η πρωτοβουλία της Ιταλίας σηματοδοτεί ένα πριν και ένα μετά, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό «αφορά την κοινή λογική». Αν μια κυβέρνηση όπως αυτή της οποίας προεδρεύει η Τζόρτζια Μελόνι συμφωνεί με το Sumar στην Ισπανία και με το συντριπτικό αίσθημα της ευρωπαϊκής υπαίθρου, είναι ότι το θέμα αυτό δεν αφορά ιδεολογίες, υποστηρίζει η SOS Rural».

Αυτή η πλατφόρμα έχει ανοίξει ένα κανάλι ακρόασης για να ακούσουμε τις προσωπικές καταστάσεις που μας στέλνουν οι αγρότες από ένα μεγάλο μέρος της Ισπανίας, οι οποίοι αισθάνονται εξαπατημένοι από τις πολυεθνικές που τους πιέζουν να εγκαταστήσουν πάνελ- οι οποίοι αισθάνονται εξαναγκασμένοι από τους τοπικούς νόμους, όπως ο λεγόμενος νόμος Mar Menor στην Περιφέρεια της Μούρθια, όπου κυριολεκτικά πλακώνεται ένα χωράφι, το οποίο αποτελεί πρότυπο παραγωγής στον κόσμο- ή απαλλοτρίωση οικογενειακών αγροτικών εκτάσεων από τις τοπικές διοικήσεις.

Η SOS Rural επισημαίνει ότι «είναι καιρός να επιβεβαιώσουμε τον θεμελιώδη ρόλο της γεωργίας στις κοινωνίες μας και τη δραστηριότητα γενικότερα στον αγροτικό κόσμο και να αναγνωρίσουμε ότι η προστασία της είναι κοινή ευθύνη».

Ως εκ τούτου, προτρέπει όλες τις πολιτικές ομάδες να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της παραγωγής ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, της διατροφικής κυριαρχίας και της προστασίας της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις