ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται νέο «φιάσκο» σε δέκα ημέρες;

Λιγότερες από δέκα ημέρες απομένουν για την πληρωμή της εξόφλησης της Βασικής Ενίσχυσης με τους αγρότες να μην ξέρουν ακόμη τα χρήματα που θα πιστωθούν στο λογαριασμό τους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ… θυμήθηκε να προχωρήσει στο άνοιγμα του ΟΣΔΕ για διορθώσεις, μόλις δυο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία πληρωμής των επιδοτήσεων

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι είχε μπροστά του σχεδόν ένα χρόνο για να υπολογίσει και να πληρώσει κανονικά τα χρήματα που έπρεπε να λάβουν οι αγρότες και έγινε εν τέλει αυτό που έγινε… τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι για το χειρότερο.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά τα Οικολογικά Σχήματα. Η εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2023 και ο σχεδιασμός των αρμοδίων αποδείχθηκε -τουλάχιστον- ανεπαρκής, προκαλώντας αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, με τους παραγωγούς να μην γνωρίζουν ούτε τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσουν αλλά ούτε και τα χρήματα που τους αναλογούν.

Κάτι που φάνηκε στην πληρωμή της προκαταβολής των επιδοτήσεων τον Οκτώβριο, καθώς δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα. 

Σύμφωνα πάντως με πηγές του Agrocapital, από το ΥΠΑΑΤ, δε προβλέπεται να καταβληθούν ούτε πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πληρωμή τους πάει -αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά- για την Άνοιξη του 2024, με ότι αυτό και να σημαίνει τόσο για τον αγροτικό κόσμο όσο και τους επαγγελματίες.

Φυσικά αναφερόμαστε σε όσους «υποστηρίζουν» τον πρωτογενή τομέα όπως τα καταστήματα εφοδίων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, επαγγελματίες οι οποίοι έχουν δώσει επί πιστώσει τα προϊόντα τους στους αγρότες, οι οποίοι τις προηγούμενες χρονιές περίμεναν την εξόφληση των επιδοτήσεων για να πληρώσουν και αυτοί από την πλευρά τους τις οφειλές τους. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις