Μ. Χαρακόπουλος με Λ. Αυγενάκη: Διαπίστωσα διάθεση επίλυσης αγροτικών προβλημάτων

«Μαζί με τις ευχές μου για δημιουργική θητεία για το καλό του αγροτικού κόσμου, στον νέο υπουργό έθεσα εκκρεμότητες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού Λάρισας. Διαπίστωσα την καλή του διάθεση και την όρεξή του να συμβάλει στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα. Ευελπιστώ όταν έρθει στον κάμπο, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και στα ζητήματα που του εξέθεσα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, βρέθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν φέτος στις καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες, καθώς και περυσινές ζημιές, που δεν έτυχαν της κρατικής αρωγής μέσω των ενισχύσεων de minimis.

Ο Θεσσαλός πολιτικός συνεχάρη τον νέο υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που ανέλαβε. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στη Λάρισα -η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες- μεταφέρεται, όπως ενημέρωσε τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, για μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αναμένει ότι έως τότε θα έχει πλήρη εικόνα των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος και των δυνατοτήτων  αντιμετώπισής τους.

 

Εκκρεμότητες με αμύγδαλα και σταφύλια

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπενθύμισε ότι τη δύσκολη περυσινή χρονιά, που η κυβέρνηση στήριξε τους αγρότες, αποδίδοντας ενισχύσεις de minimis για διάφορα προβλήματα σε καλλιέργειες, δεν υπήρξε ανάλογη μέριμνα για τους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας. Αντιθέτως, υπήρξαν ενισχύσεις για τους αμυγδαλοπαραγωγούς σε τρεις κοινότητες της γειτονικής Μαγνησίας, δημιουργώντας εύλογα αίσθημα αδικίας στους Λαρισαίους παραγωγούς. Γι’ αυτό και ζήτησε να επανεξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης στα αμύγδαλα, τη στιγμή, μάλιστα, που η φετινή παραγωγή, λόγω παγετού, είναι αρκετά μειωμένη. Επίσης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι, παρομοίως, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης και για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών του Δήμου Τυρνάβου, οι οποίοι πέρυσι δεν έλαβαν de minimis. Και τούτο, παρότι δεν μπόρεσαν να διαθέσουν την παραγωγή τους με συνέπεια να υποστούν μεγάλη οικονομική ζημία, ενώ ανάλογη ενίσχυση δόθηκε την προεκλογική περίοδο σε παραγωγούς νομών της Μακεδονίας.

Τέλος, έθεσε στον υπουργό τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του προγράμματος δάσωσης γαιών, αλλά και το θέμα της μη καταβολής του αποθεματικού κρίσης, ύψους 72 ευρώ το στρέμμα, στα μέλη της Ομάδας Παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών «Η Νέα Ένωση» -παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου- ζητώντας να επανεξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσής τους.

 

Προβλήματα σε αμπέλια, ντομάτες, καπνά

Επιπλέον, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέθεσε στον κ. Αυγενάκη τα φετινά σοβαρά προβλήματα στα αμπέλια. Οι ιδιαίτερα συχνές βροχοπτώσεις, μέχρι και τον Ιούνιο, δημιούργησαν έξαρση του περονόσπορου με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει ζημιωθεί βαρύτατα. Παρόμοια ζητήματα με ασθένειες υφίστανται και στη βιομηχανική ντομάτα, η οποία επιβαρύνθηκε επιπρόσθετα και από τους πρόσφατους καύσωνες. Δυσχέρειες, όμως, αντιμετωπίζουν και οι καπνοπαραγωγοί στην Ελασσόνα, οι οποίοι διαπιστώνουν εκτεταμένες ξηράνσεις των φυτειών τους τον τελευταίο καιρό, κατά την συγκομιδή του καπνού. 

Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τον έμπειρο κοινοβουλευτικό και δεσμεύτηκε να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών του κάμπου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις