Η Κτηνοτροφία στην Ελλάδα: Θέση, Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Λάρισα, η Παναγιώτα Βράντζα πρότεινε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Το σχέδιο εστιάζει στους ακόλουθους άξονες:

  • Ενίσχυση της νέας γενιάς αγροτών: Παροχή κινήτρων και εκπαίδευσης για την προσέλκυση νέων αγροτών στον κτηνοτροφικό τομέα.
  • Στήριξη της βιώσιμης κτηνοτροφίας: Επενδύσεις σε πράσινες πρακτικές και τεχνολογίες για την μείωση του περιβαλλοντικού

Η κτηνοτροφία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, διαμορφώνοντας το αγροτικό τοπίο και συμβάλλοντας σημαντικά στην εθνική οικονομία. Η παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας αγγίζει περίπου το 2,5% του ΑΕΠ, απασχολώντας πάνω από 500.000 άτομα.

Στατιστικά, η Ελλάδα ηγείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αιγοτροφία (1η θέση) και την προβατοτροφία (3η θέση), ενώ υστερεί στους τομείς της χοιροτροφίας (18η θέση) και της βοοτροφίας (19η θέση).

Παρότι η κτηνοτροφία παρουσιάζει ύφεση τα τελευταία χρόνια, με απώλεια 25% του ζωικού κεφαλαίου την τελευταία δεκαετία, η Θεσσαλία αποτελεί μια ακμάζουσα περιοχή στον κτηνοτροφικό τομέα.

Η Θεσσαλία: Κέντρο Κτηνοτροφικής Δραστηριότητας

Η Θεσσαλία, η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, φημίζεται για την πλούσια αγροτική της παράδοση και ηγείται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Η κτηνοτροφία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην οικονομία της περιοχής, με 4080 εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, 1468 εκμεταλλεύσεις βοοειδών και 96 εκμεταλλεύσεις χοίρων μόνο στον νομό Λαρίσης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την πρότασή της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις