Χαρακόπουλος: Άμεσες και καθαρές απαντήσεις για τις ενισχύσεις στα “οικολογικά σχήματα”

«Θα πρέπει δημόσια να τοποθετηθεί η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ή να έρθει στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και δι’ αυτής τον ελληνικό λαό και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας που περιμένουν εναγωνίως απαντήσεις». Τα παραπάνω απάντησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, για τους αγρότες που διαμαρτύρονται σχετικά με τις πληρωμές των ενισχύσεων που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα «οικολογικά σχήματα».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αναφερόμενος στη δήλωση που έκανε στις 7 Μαΐου, με θέμα «οι αγρότες δικαιούνται την πλήρη αλήθεια για τις πληρωμές των ενισχύσεων», υπογράμμισε ότι «προφανώς υπάρχει αναταραχή και γι’ αυτό αναγκάστηκα να κάνω και αυτήν τη δήλωση και αν χρειαστεί θα επανέλθω και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όλες αυτές τις ημέρες γίναμε, παρά το εορταστικό κλίμα, αποδέκτες μιας δυσφορίας από αγρότες όχι μόνο της περιοχής μας, της Θεσσαλίας. Δέχτηκα τηλεφωνήματα ακόμα και από την Κρήτη, από παλαιούς ‘‘συνεργάτες’’ από την εποχή που ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης που υπηρετεί σήμερα ως περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Κρήτης, που μου είπε ότι και εκεί διαμαρτύρονται διότι στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα αμπέλια έχουν μια μείωση της τάξεως του 30% σε σχέση με αυτά που λάμβαναν στο παρελθόν, ενώ στα βιολογικά ακόμη μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 40%».

 

Αγωνία για το τι θα γίνει του χρόνου

Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «χάρη στην προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ελλάδα είναι από τις χώρες οι οποίες κατάφεραν να διατηρήσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που κατευθύνονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που είχαν μειώσεις της τάξης του 10% και 15%. Γι’ αυτό προκύπτουν και ερωτηματικά, γι’ αυτό και λέω ότι θα πρέπει να υπάρξει απόλυτο φως και πλήρης ενημέρωση και απάντηση σε όλα τα ερωτηματικά. Προφανώς, υπήρξε μια αλλαγή στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων, το “πρασίνισμα” μετεξελίχθηκε στα λεγόμενα “οικολογικά σχήματα”, τα οποία προφανώς σχεδιάστηκαν λάθος από την αρχή, σε επίπεδο συνολικότερα ΕΕ. Αποδείχθηκε ότι είναι τεράστιο το διοικητικό άχθος. Δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα σε σχέση με αυτά που έπαιρναν οι αγρότες. Όλα αυτά, όμως, δυστυχώς στο τέλος της ημέρας τα πληρώνει ο αγρότης». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «το βασικότερο ερώτημα είναι πέραν του τι μπορεί να γίνει άμεσα, πώς μπορούν να απλοποιηθούν τα “οικολογικά σχήματα”. Έχουμε τώρα 33 οικολογικά σχήματα. Θα πρέπει να υπάρχει ένας εξορθολογισμός άμεσα σε αυτό. Να δούμε τι μπορεί να απλοποιηθεί. Και κυρίως το ερώτημα είναι και του χρόνου έτσι θα πάμε; Θα μπορέσουμε να διασφαλιστούν τα χρήματα που λάμβαναν οι παραγωγοί;».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις