Δρ. Νίκος Κανόπουλος, CEO της Brite Solar: Ας Φωτίσουμε το Μέλλον της Γεωργίας

Συνέντευξη του Δρ. Νίκου Κανόπουλου (ιδρυτής και CEO της Brite) στο agrocapital.gr

  1. Ποια τα οφέλη που θα έχει ο αγρότης από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών;

Τα οφέλη από τη χρήση των πάνελ μας είναι πολύ σημαντικά για όλους τους αγρότες και όλα τα είδη καλλιέργειών. Καθώς, η σωστή χρήση των αγροφωτοβολταϊκών μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με την αγροτική παραγωγή με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για τον καλλιεργητή, όπως η πλήρης προστασία της γεωργικής παραγωγής από ακραίες καιρικές συνθήκες (χαλάζι, χιόνι, παγετός, καταρρακτώδης βροχή), η συλλογή και χρήση του βρόχινου νερού, η μείωση του ρυθμού εξάτμισης και ως εκ τούτου η μείωση του νερού ποτίσματος και φυσικά η παραγωγή ενέργειας. Στη Brite, πρώτο μέλημα μας είναι η γεωργική παραγωγή, η διατήρηση της απόδοσης της καλλιέργειας όταν αυτή καλύπτεται από τα αγροφωτοβολταϊκά πάνελ και στη συνέχεια η παραγωγή ενέργειας, έτσι ώστε να βελτιστοποιείται η διπλή χρήση γης για την ταυτόχρονη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ενέργειας.

 

  1. Ήδη στη χώρα μας έχει πραγματοποιηθεί μια «πράσινη επανάσταση». Πώς βλέπετε να εξελίσσεται μελλοντικά;

Την βλέπω να εξελίσσεται περαιτέρω και να αναπτύσσει μεγαλύτερη ευελιξία με τη χρήση αποθήκευσης ενέργειας, χρησιμοποιώντας μπαταρίες ή κυψελίδες υδρογόνου. Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίσει να αυξάνεται ιδίως όταν η επέκταση της ηλεκτροκίνησης αποκτήσει χαρακτηριστικά γεωμετρικής αύξησης. Η ηλεκτροκίνηση δεν περιορίζεται στα αυτοκίνητα αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι η κύρια μορφή εργαλείων στον γεωργικό τομέα. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει και εισάγουν στην αγορά ηλεκτρικά οχήματα (πχ τρακτέρ), αλλά και άλλα εργαλεία όπως κλαδευτήρια για παράδειγμα. Η δυνατότητα φόρτισης αυτών των εργαλείων στο χωράφι, με χρήση αγροφωτοβολταϊκών θα επιτρέψει την ταχύτερη «πράσινη» μετάβαση στον πρωτογενή τομέα.

 

  1. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τα δικά σας πάνελ από αυτά του ανταγωνισμού;

Η τεχνολογία της Brite χρησιμοποιεί νανοϋλικά που αυξάνουν την διαπερατότητα του γυαλιού του πάνελ και μεταθέτουν το υπεριώδες φως (που είναι άχρηστο για τα περισσότερα φυτά και τις ηλιακές κυψελίδες) στο κόκκινο, όπου τα φυτά φωτοσυνθέτουν. Αυτά τα υλικά, όταν συνδυάζονται με αμφίπλευρες ηλιακές κυψελίδες μονοκρυσταλλικού πυριτίου μας επιτρέπουν να κατασκευάσουμε Agri-PV πάνελ με βέλτιστη απόδοση τόσο για την καλλιέργεια όσο και για την παραγωγή ενέργειας στο ίδιο κομμάτι γης.

 

  1. Θεωρείται ότι ο εν αναμονή νέος νόμος για τα αγροφωτοβολταϊκά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση;

Ναι, αρκεί να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες σύνδεσης στο δίκτυο, η έλλειψη κινήτρων και ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για τα αγροφωτοβολταϊκά. Ίσως το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο λύσει μερικά από αυτά τα θέματα. Χώρες όπως η Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία έχουν θεσπισμένο νομοθετικό πλαίσιο και κίνητρα για αγροφωτοβολταϊκά. Η Ελλάδα με μεγαλύτερο ποσοστό αγροτικού πληθυσμού δεν έχει ακόμα. Παράλληλα ο ΕΛΓΑ επιδοτεί την χρήση αντιχαλαζικών διχτύων για παράδειγμα (που πρέπει να αλλάζουν κάθε 5-6 χρόνια), ενώ θα μπορούσε να επιδοτεί τα Agri-PV που θα είναι εκεί για 30 χρόνια και θα παρέχουν πλήρη προστασία στην παραγωγή από ακραίες καιρικές συνθήκες και ως εκ τούτου μείωση των αποζημιώσεων που πληρώνει ο ΕΛΓΑ.

 

  1. Ποιες τάσεις επικρατούν στις αγορές του εξωτερικού σχετικά με τα αγροφωτοβολταικά;

Η αγορά αυτή αναπτύσσεται τώρα και μετά από 2-3 χρόνια πιλοτικών εφαρμογών αρχίζουμε να βλέπουμε και μεγάλες εγκαταστάσεις, οι οποίες ενθαρρύνονται και από το νομικό πλαίσιο που θεσπίζουν χώρες με προοδευτική πολιτική στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα. Πιστεύουμε ότι αυτή η αγορά θα αναπτυχθεί σημαντικά, επειδή η αγροτική γη είναι τεράστια και η διπλή της χρήση θα βοηθήσει και την γεωργία και την πράσινη μετάβαση που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη για την επιβράδυνση, και ευελπιστούμε και την αντιστροφή, της κλιματικής αλλαγής.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις